Prijava protiv Gorana Salihovića

Advokat Milan Romanić planira da do kraja godine podnese disciplinsku prijavu protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića jer ni nakon dvije godine nije dobio odgovor na pitanje zašto još nisu riješeni prigovori povodom obavještenja da se obustavlja istraga u slučaju "Dobrovoljačka".

Bosna i Hercegovina 25.11.2014 | 08:59
Prijava protiv Gorana Salihovića

Romanić, pravni zastupnik oštećenih Bogdane Tomanović i Gordane Gvozdenović, uputio je 28. aprila četvrtu urgenciju Salihoviću radi rješavanja prigovora oštećenih porodica u slučaju "Dobrovoljačka".

U urgenciji se navodi da porodice oštećenih traže od glavnog tužioca razuman odgovor zašto ni nakon više od dvije godine od podnošenja prigovora oni još nisu riješeni.

"Ako želite biti imalo objektivni i poštivati zakonitost u radu Tužilaštva BiH, a za šta se žestoko deklarativno zalažete, sazovite kolegijum Tužilaštva i riješite ove prigovore, ili mislite da još nije sazrelo vrijeme za njihovo rješavanje i da majke poginulih mogu još čekati dok i one same ne umru", naveo je Romanić u urgenciji.

Ljilja Grahovac, stručni saradnik u Advokatskoj kancelariji Milana Romanića, potvrdila je Srni da Romanić planira da do kraja godine sačini prijavu koju će poslati Kancelariji disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

"Prva pritužba u ime oštećenih Bogdane Tomanović i Gordane Gvozdenović otišla je 26. januara 2012. godine, kada je dužnost glavnog tužioca vršila Jadranka Lokmić-Misirača.

Nakon toga su upućene još tri urgencije. Posljednja je upućena Salihoviću 28. aprila ove godine i oni još nisu odlučili po tom prigovoru", rekla je Grahovčeva.

Tužilaštvo BiH donijelo je 17. januara 2012. godine naredbu o obustavljanju istrage u slučaju "Dobrovoljačka" protiv ukupno 14 lica, među kojima Ejupa Ganića, Zaima Backovića i Jovana Divjaka.

Istragu je obustavio međunarodni tužilac Džud Romano, koji je tada obavijestio Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske da samo oštećena strana ima pravo da podnese pritužbu, što su porodice poginulih boraca i učinile.

Pripadnici takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane i "Zelenih beretki", 2. i 3. maja 1992. godine ubili su 42, ranili 73, a zarobili 215 vojnika JNA koji su se mirno povlačili iz Sarajeva.

Komentari / 0

Ostavite komentar