Kosovo-region bezakonja i zločina

Petnaest godina nakon konflikta Kosovo ostaje region bezakonja, sa kriminalcima, korumpiranim političarima i ratnim zločincima koji prete integritetu EU.

Svijet 23.11.2014 | 18:29
Kosovo-region bezakonja i zločina

To piše britanski "Dejli mejl" navodeći i slučaj suspendovane tužiteljke Euleksa Marije Bamije koja je ukazala na korupciju u toj evropskoj misiji.

Taj list navodi da britanski advokat Marija Bamije nije oklevala da se priključi elitnoj jedinici EU za borbu protiv kriminala i korupcije, ne sluteći da će jednog dana i sama tražiti istragu o korupciji svojih kolega nakon čega će biti suspendovana.

Bamije kaže da je Euleks "kaznio" nju zbog toga što je slučaj korupcije u samoj misiji iznela u javnost, umesto da proveri njene tvrdnje.

"Ja sam predmet kampanje viktimizacije i moja karijera u Euleksu je završena. Možda više neću raditi", rekla je ona za "Mejl".

"Štaviše, ova afera je pokrenula šire pitanje šta je Euleks postigao tokom šest godina svog postojanja i koliko to košta EU i britanske poreske obveznike", kaže ona.

"Naš novac ide ovoj misiji i većina osoblja ne radi puno radno vreme, a dobija platu kao da radi. Nestaju u čevrtak ili petak ujutru, odlaze kući i vraćaju se u ponedeljak po podne ili utorak ujutru", tvrdi Bamije.

Njena zabrinjavajuća priča ne potresa samo Euleks, koji je dosad progutao 750 miliona funti novca građana EU, već bi - ukoliko se ispostave da su njeni navodi tačni - mogla da postane najveći korupcionaški skandal EU, ocenjuje britanski list.

Zvanična istraga EU o aferi je već pokrenuta. Bamije je do podataka došla tokom istrage protiv jednog
visokog službenika kosovskog ministarstva zdravlja Iljira Tolaja.

On je uhašen zbog sumnje da je tražio mito od farmaceutskih kompanija u zamenu za zvanične ugovore, a u zatvor je prokrijumčario telefon na šta nije imao pravo. Zbog toga je, kako kaže, dobila sudski nalog  da prati njegove razgovore, a rezultati prikupljeni u maju i junu 2012. godine, bili su "uznemiravajući".

Postalo je jasno da je Tolaj razgovarao sa ljudima koji su tvrdili da su posrednici između italijanskog sudije Frančeska Florija i Bamijine šefice, glavne tužiteljke Jaroslave Novotne.

Bamije je, kako kaže, bila šokirana kada je shvatila da je i sama tema ovih razgovora u kojima ju je, recimo, italijanski sudija opisao kao "veoma tešku" i pominjao njenu smenu.

"Nisam mogla da vodim istragu protiv Novotne i Florija ili da ih tužim pošto ne mogu da budem tužilac i svedok", navodi ona.

Na kraju je shvatila da nema adekvatne istrage. A njene sumnje su porasle tokom istrage o bombaškom napadu u Prištini 2009. godine, kada je shvatila da porodica jednog od dvojice osumnjičenih tvrdi da je sudiji Floriju platila da ih oslobodi. Tada im je rečeno da je 300.000 evra dovoljno da se oslobodi samo jedan osumnjičeni.

"Ali, kada sam to prijavila, sve što se desilo je da sam ja kažnjena. Postala sam predmet niza istraga za trivijalne prekršaje kao recimo za parkiranje. A u stvarnosti, nije bilo nikakve istrage", kaže ona.

Konačno, Bamije je svoje tvrdnje iznela na kosovskoj televiziji. Nakon što je suspendovana prošlog meseca, Bamije se vratila u London gde čeka rezultate istrage.

Euleks je najavio novu istragu, ali je nova šefica spoljne politike EU Federika Mogerini poslala advokata da je nadgleda, što, kako piše "Mejl" pokazuje da Brisel nema strpljenja prema Euleksu.

"Za ime Boga, treba da pozovu advokata da kaže kako jedinica za borbu protiv korupcije treba da se bori protiv korupcije! Pa oni bi trebalo da budu misija vladavine prava", zaključuje Bamije.

Komentari / 0

Ostavite komentar