Gradonačelnik Londona na udaru poreznika

Američka Poreska uprava traži do gradonačelnika Londona Borisa Džonsona da plati dug po osnovu neplaćenog poreza na kapitalnu dobit, što on odbija i čak preti da će se odreći američkog državljanstva.

Svijet 21.11.2014 | 08:47
Gradonačelnik Londona na udaru poreznika

DŽonson (50) je rođen u NJujorku, a u Englesku se preselio kad je imao pet godina, pa poseduje i britansko i američko državljanstvo, prenela je "Raša tudej".

Američke vlasti od njega traže da plati porez na kapitalnu dobit od prodaje nekretnine, u skladu sa zakonom o oporezivanju dobiti koju američki državljani ostvare u inostranstvu.

DŽonson, koji se na čelu gradskih vlasti Londona nalazi od 2008. godine i planira da se kandiduje za člana britanskog Parlamenta, još je 2006. u jednoj kolumni naveo da će se "razvesti od Amerike" i odreći se državljanstva te zemlje, pošto godinama putuje isključivo sa britanskim pasošem, a ne američkim, koji takođe poseduje.

On tu pretnju nije ostvario, ali se sada ta mogućnost ponovo pojavila, s obzirom na potraživanja koja od njega imaju američki poreznici.

"Možda će vam biti teško da poverujete, ali ako ste američki državljanin, Amerika će vam naplatiti porez na dobit čak i ako ste novac zaradili negde u inostranstvu. U Britaniji su poreske stope značajno više nego u SAD, a ja sam gradonačelnik Londona pa sve svoje poreze plaćam u Britaniji i to mnogo više nego što bi plaćao da živim u Americi", rekao je DŽonson.

"SAD me sada progone, nećete verovati, zbog poreza na kapitalnu dobit ostvarenu prodajom prve nekretnine, što je u Britaniji oslobođeno poreza", navodi gradonačelnik Londona, koji je na pitanje novinarke Dajen Rem da li će platiti porez, odgovorio: "Ne. Mislim da je to potpuno van pameti. Zašto bih to platio?"

"Mogao bih to da platim, ali ja svoj porez u potpunosti plaćam u Velikoj Britaniji, gde živim i radim", izjavio je DŽonson i dodao da i dalje poseduje američki pasoš zato što je "veoma teško odreći ga se".

Stručnjak za poreze Robert Vud je za časopis "Forbs" komentarisao da bi DŽonson mogao da se odrekne američkog državljanstva, što Amerikanci poslednjih godina čine u rekordnom broju, ali ga to ne bi spasilo plaćanja poreza.

Komentari / 0

Ostavite komentar