Nastavljen trend rasta prihoda

Predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH Nikola Špirić izjavio je da je i dalje prisutan trend rasta prihoda od indirektnih poreza i da je u ovom mjesecu prikupljeno 374 miliona KM bruto prihoda.

Bosna i Hercegovina 20.11.2014 | 15:21
Nastavljen trend rasta prihoda

"Očekujemo da će do kraja godine biti zadržan taj trend i UIO je učinila sve da dođe do rasta prihoda od 3,4 odsto. Imamo i trend rasta povrata PDV-a", rekao je Špirić novinarima u Banjaluci uoči vanredne sjednice Upravnog odbora UIO, koja je posvećena zahtjevima poljoprivrednih proizvođača.

On je rekao da će na sjednici biti govora o uvođenju "plavog dizela", ali i naglasio da svi ne gledaju blagonaklono na tu ideju, uključujući određene krugove iz Međunarodnog monetarnog fonda i međunarodne zajednice. "To nas ne sprečava da razgovaramo o tom problemu, s obzirom da je procedura izmjene Zakona o akcizama BiH suviše duga.

Takođe, postoji niz mjera koje mogu preduzeti Upravni odbor i UIO da bi bio poboljšan status proizvođača mlijeka i mliječnih prerađevina i proizvođača mesa i žive stoke", istakao je Špirić. On je dodao da bi prema nekim računicama za uvođenje "plavog dizela" iz "zajedničke kase" na godišnjem nivou trebalo obezbijediti 50 miliona KM.

Špirić je naveo da to prvo treba zakonski da se definiše i da se o tome izjasne komisije za budžet parlamenata entiteta, pa da se vrati na Upravni odbor UIO, a onda Savjetu ministara BiH, koji dalje prijedlog upućuje Parlamentarnoj skupštini BiH. "Razumijem poljoprivredne proizvođače i njihove zahtjeve. Put priključenja BiH u EU ima svoju cijenu. Entiteti su, takođe, bili uključeni u pregovore kada je bio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU i moramo se nositi sa konkurencijom koja je snažnija od nas, a to nije lako", rekao je Špirić.Iz UIO je najavljeno da bi UO danas trebalo da razmatra Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, koji se odnosi na "plavi dizel", te analizira mogućnosti uvođenja dodatnih mjera iz nadležnosti Upravnog odbora UIO u vezi sa zaštitom domaće poljoprivredne proizvodnje.

Komentari / 0

Ostavite komentar