Banjaluka: Apel vozačima traktora

Centar javne bezjednosti /CJB/ Banjaluka u apelu vozačima poljoprivrednih vozila ističe da su obavezni da na javnom putu upravljaju tehnički ispravnim vozilom sa posebnim akcentom na posjedovanje i korištenje svjetlosno-signalnih uređaja i svjetala za označavanje vozila.

Republika Srpska 18.11.2014 | 13:44
Banjaluka: Apel vozačima traktora

Podaci za devet mjeseci ove godine pokazuju da se na području CJB Banjaluka dogodilo 2.712 saobraćajnih nezgoda, od kojih 30 u kojima su učestvovali vozači traktora i 10 saobraćajnih nezgode u kojima su učestvovali vozači radnih mašina, saopšteno je iz CJB Banjaluka.

U ovim saobraćajnim nezgodama lakše je povrijeđeno pet vozača traktora, jedan je zadobio teške tjelesne povrede, dok su dva smrtno stradala, navodi se u saopštenju povodom sezone poljoprivrednih radova koja je u toku. Iz CJB Banjaluka ističu da dosadašnja iskustva pokazuju da prilikom kontrole ovih učesnika u saobraćaju i saobraćajnih nezgoda značajan broj traktora i radnih mašina koji učestvuju u saobraćaju nije registrovan, da su vozila tehnički neispravna, posebno kada je riječ o svjetlosno-signalnim uređajima, da vozilom upravljaju lica koja nemaju ispunjene uslove za upravljanje ovom vrstom vozila ili da upravljaju pod dejstvom alkohola.

"Nerijetko se dešava da se nepropisno i nepravilno prevoze lica na traktorima i priključnim vozilima, kao i drugi prekršaji koji govore da najveći broj lica koja upravljaju i prevoze se ovom vrstom vozila ne poštuju saobraćajne propise i nisu dovoljno edukovani i nedovoljno poznaju zakonske obaveze kojih moraju da se pridržavaju prilikom učešća u saobraćaju", navodi se u saopštenju.

Iz CJB Banjaluka dodaju da će policija preventivnim i represivnim mjerama uticati na vozače traktora i radnih mašina da poštuju zakonske odredbe, da ispunjavaju uslove za bezbjedno i pravilno učestvovanje u saobraćaju na putevima, a sve s ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju ova vozila i na poboljšanje stanja bezbjednosti saobraćaja..

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

PD

18.11.2014 13:29

Ovi traktori su opasnost na putu treba više voditi kontrolu i ne puštati ih neosvjetljene i neispravne u saobraćaj.

ODGOVORITE
Name

wien

18.11.2014 13:34

Svi smo mi ucesnici saobracaja cim se ukljucimo na javni put pa cak i kao pjesak ucinimo svi po malo i bice svima vise sigurnosti !!!!

ODGOVORITE
Name

PD

18.11.2014 13:56

Jesmo svi učesnici u sabraćaju samo je neko više odgovoran a neko manje neki dan neka baba je vozila ispred mene niti se zna isparkirati nigdje ne daje žmigavac jedva vozi u drugoj brzini strašno i ja se sad pitam otkud njoj vozačka dozvola i ko je odgovoran za to?

ODGOVORITE