Mađarska i dalje za Južni tok

Mađarska i dalje podržava projekat gasovoda Južni tok, uprkos sve jačim pritiscima Stejt departmenta i EU da treba smanjiti zavisnost Evrope od uvoza ruskog gasa.

Svijet 18.11.2014 | 11:45
Mađarska i dalje za Južni tok

Izgradnja Južnog toka je od izuzetnog značaja za Mađarsku, jer toj zemlji trebaju dodatni izvori snabdevanja gasom, a takođe i podrška EU u poboljšanju infrastrukture za transport tog energenta, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Siatro.

Mađarska će uvek biti odana odlukama koje Evropa zajednički donese, rekao je on i ujedno zamolio za razumevanje pitanja energetske sigurnosti Srednje Evrope, koja je trenutno u nezavidnom položaju.

Zvaničnik Stejt departmenta za eneregetsku bezbednost Amos Hohstin zapitao je juče da li bi Južnim tokom bila garantovana raznoslikost snabdevača jer bi se, kako istakao, njime prenosio gas istog snabdevača i zapitao i da li su buduće generacije spremne da budu zavisne od jednog istog isporučioca gasa.

Mađarskoj, jednostavno, treba još jedan gasovod koji će zaobići Ukrajinu, ističu mađarski zvaničnici, a Mađarski parlament je kao dodatan znak podrške Južnom toku, nedavno usvojio i novi gasni zakon, odnosno amandman, koji podržava izgradnju gasovoda Južni tok.

Usvajanjem tog amandmana, kako se moglo čuti u neformalnom razgovoru sa novinarima o Južnom toku u Budimpešti, konačno se upalilo „zeleno svetlo“ za izgradnju tog gasovoda, uprkos politikama EU.

Mađarski poslanici, sa 131 glasom za i 35 protiv, usvojili su amandman koji će omogućiti izgradnju gasovoda i onim kompanijama koje nemaju neophodne dozvole.

Te firme, po novom zakonu, treba samo da dobiju odobrenje Mađarske agencije za energetiku (Hungarian Energy Office) i mogu da učestvuju u gradnji gasovoda Južni tok.

Evropska komisija zatražila je od Mađarske da razjasni detalje nedavno usvojenog zakona, a u mađarskoj vladi navode da on nije u suprotnosti sa odredbama i direktivama EU.

Plan je da Južni tok, kao i Severni tok, obezbedi sigurnu isporuku gasa evropskim potrošačima.
Južni tok nije samo ruski, već evropski projekat, jer 50 odsto kapitala u Južni tok ulaže ruski Gasprom, a preostalih 50 odsto kompanije iz Nemačke, Italije i Francuske.

Rezerve nafte u svetu se polako smanjuju i zato potrebe za gasom sve više rastu, jer je to i dalje najčistiji i, prema mnogim analizama, ekonomski najpovoljniji energent.

Deonicu tog gasovoda kroz Mađarsku treba da gradi preduzeće „South Stream Hungary“, koje je zajedničko preduzeće ruskog Gasproma i Mađarske razvojne banke (Hungarian Development Bank) MFB, osnovano 2012. godine, u kojoj obe strane učestvuju sa po 50 odsto vlasništva.

Premijer Mađarske Viktor Orban, koji je među najglasnijim kada je reč o podršci Južnom toku, u aprilu 2014. godine dobio je još jedan četvorogodišnji mandat i na mestu premijera biće do aprila 2018. godine.

Procenjeno je da će vrednost gasovoda Južni tok, čija je ukupna dužina 2.446 km, iznositi oko 16 milijardi evra.
Izgradnja gasovoda Južni tok zvanično je počela na ruskoj obali Crnog mora krajem 2012. godine, potom su počeli radovi na deonicama u Bugarskoj i Srbiji, ali su radovi u Bugarskoj pod pritiscima EU obustavljeni u junu ove godine.

Srbija je, kako su ranije istakli rukovodioci tog projekta, spremna da gradi sopstvenu deonicu, ali smo primorani da čekamo dok se ne reše problemi sa Bugarskom i pitanja između Rusije i Brisela, odnosno Evrospke komisije, koja zahteva da se na taj gasovod primeni Treći energetski paket EU. On predviđa da ne može u potpunosti da bude isti vlasnik gasovoda i gasa koji njime teče, što nije u interesu ruskog Gasproma.

Izvor: TANJUG

Komentari / 0

Ostavite komentar