Napetost zbog NATO nosača

Uplovljavanje italijanskog ratnog broda iz NATO flotile u crnogorske vode podiglo tenzije, a neki amatraju da je reč i o provokaciji, pišu Novosti.

Region 18.11.2014 | 10:45
Napetost zbog NATO nosača

Uplovljavanje jednog ratnog broda iz flotile NATO u Bokokotorski zaliv, italijanskog nosača aviona "Kavuro“, najvećeg koji je ta zemlja proizvela od kraja Drugog svetskog rata, podigao je tenzije u Crnoj Gori.

Usidren kod Tivta, nosač pleni pažnju impozantnim izgledom - dužine je 244 metra, širine 39 i gaza 8,7 metara.

Uz to, uz redovan broj članova posade (451), na njemu su još i 203 pripadnika vazduhoplovnog osoblja, 140 članova komandnog i štabnog osoblja RM Italije i 325 mornaričkih pešadinaca. Uz sve, grdosija je "zaveslala“ u zaliv baš kada su odnosi Zapada i Rusije ponovo postali zategnuti poput strune.

"Ne vidim razlog podizanja tenzija, jer su dosad crnogorske luke Bar, Tivat i Kotor prihvatile oko 25 ratnih NATO brodova", kaže za Novosti Aleksandar Dedović, izvršni direktor NVO Alfa centar, koja je promoter pristupanja Crne Gore u ovu vojnu alijansu. "Reakcije izaziva trenutna geopolitička situacija i poljuljani odnosi Zapada i Moskve".

Dedović podseća i da su u crnogorske luke uplovljavali i ratni brodovi Ruske flote.

"Dešava se i to da zemlje koje su članice NATO prihvataju ruske brodove i podmornice u njihove teritorijalne vode ili na remont, i u tome niko ne vidi „smak sveta“. Crnogorsko more i luke treba da budu širom otvorene za sve brodove, podmornice i zastave koje ovde dolaze sa prijateljskim namerama", poručuje Dedović.

Ima i drugačijih mišljenja. Potpredsednik Nove srpske demokratije Strahinja Bujalić dolazak NATO nosača aviona u "nevestu Jadrana“ tumači kao provokaciju većine građana Crne Gore, ali i Rusije:

"Jer, uplovljavanje ovog nosača aviona se mora posmatrati i u konstelaciji novih odnosa na međunarodnoj sceni, odnosno, sveukupnog političkog, ekonomskog, a posebno vojnog jačanja i uticaja Rusije", rekao je Bulajić.

Članstvo Crne Gore u NATO podržava 35 odsto građana, dok ih je protiv 45, a 20 odsto je još uvek neopredeljeno.

"Čemu članstvo, ako se njime, u političkom smislu, gubi suverenitet ne samo nad vojskom nego i nad teritorijom", kaže za Novosti prof. Radan Nikolić, predsednik Udruženja boraca ratova Crne Gore od 1990. godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar