Upozorenje UN: Epidemija nasilja nad ženama

Specijalni izveštač UN za nasilje nad ženama Rašida Mandžu ocenila je da je ovaj problem poprimio epidemijske razmere.

Svijet 18.11.2014 | 07:00
Upozorenje UN: Epidemija nasilja nad ženama

"Da se radi o medicinskom problemu već bi bilo proglašeno vanredno stanje, imajući u vidu razmere nasilja nad ženama u svetu," rekla je ona na konferenciji mreže "Žene protiv nasilja u Evropi" u Beču.

Ona je podvukla da je zaštita žena od nasilja zadatak država koje treba da se pobrinu da počinioci budu kažnjeni, a žrtve zaštićene.

U međuvremenu, nasilje nad ženama se smatra kršenjem ljudskih prava, ali još postoji podela "nasilje na javnom mestu" i "nasilje u porodici", koje ne dobija dovoljno pažnje, rekla je Mandžu.

U ophođenju sa žrtvama nasilja značajna uloga najpre pripada policiji, rekla je Mandžu dodajući da u toj oblasti postoje problemi u mnogim zemljama, jer se žene-žrtve često ne smatraju ozbiljno ili se teraju da se vrate kući kod nasilnika.

"Tradicionalna društva odlučuju pretežno u korist muškaraca", konstatovala je ona dodajući da je nasilje nad ženama stalna pojava koja je u neprestanom porastu.

Svaka treća žena u Evropi i svaka peta u Austriji je od svoje 15. godine života pretrpela fizičko ili seksualno nasilje, ukazala je na konferenciji u Beču potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček.

Komentari / 0

Ostavite komentar