Sankcije Rusiji koštaće EU bilion evra!

Članice Evropske unije mogle bi da izgube do bilion evra ako nastave sa politikom sankcija protiv Rusije, izjavio je danas ekonomski savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina, Sergej Glazjev.

Svijet 13.11.2014 | 11:45
Sankcije Rusiji koštaće EU bilion evra!

"Sankcije nametnute Rusiji na kraju mogu negativno da utiču na same članice EU", rekao je Glazjev na ekonomskoj konferenciji u Kirgistanu, prenosi Tas.

"Evroazijska integracija mogla bi biti dobra alternativa za ekonomsku saradnju sa Evropom, budući da bi smanjila uticaj zapada na sve naše zemlje", dodao je on.

Savetnik Kremlja navodi da evropske ekonomije u poslednje vreme beleže katastrofalne privredne rezultate, za razliku od rasta bogatstva i ekonomske snage u Kini.

Uspostavljanje evroazijske ekonomske unije, koja bi bila pandan EU, nije politički motivisano i ima za cilj podsticanje privrednog rasta u zemljama članicama, objasnio je Glazjev.

Evroazijska ekonomska unija između Belorusije, Kazahstana i Rusije zvanično će biti formirana 1. januara 2015, a njene članice još nisu odlučile da kreiraju zajedničku valutu, jer bi to zahtevalo usaglašavanje poreza, navodi savetnik Kremlja.

Zemlje zapada su krajem jula uvele sankcije Rusiji zbog njenog stava oko krize u Ukrajini, a Moskva je u avgustu odgovorila kontramerama, zabranivši na godinu dana uvoz hrane iz Australije, Kanade, EU, SAD i Norveške.

Izvor: Press.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

evropa

13.11.2014 10:57

Vidi se koliko je evropska politika odnosno politicari po uticajem amerike. ni nama nije vazno kako ce biti narodu koji placa visoke poreze vrijedno radi da bi politicari sve to ignorisali zarad Amerike i toboze demokratije

ODGOVORITE