U Njujorku svi žele da postanu đubretari!

Godišnja plata radnika gradske čistoće u Njujorku dostiže čak 70.000 dolara, te se ne treba čuditi što mnogi priželjkuju posao đubretara, koji u najvećem gradu Amerike imaju status heroja.

Svijet 13.11.2014 | 09:45
U Njujorku svi žele da postanu đubretari!

Onaj ko traži da se zaposli kao đubretar u Njujorku mora da se naoruža strpljenjem, jer se na red čeka i po nekoliko godina.

Prema podacima koje je objavila sanitarna služba Njujorka (DSNY), samo ove godine je bilo 94.000 kandidata za 500 slobodnih mesta u gradskoj čistoći.

Jagma je velika jer su plate atraktivne. Početnik zarađuje 34.000 dolara godišnje, a nakon samo pet godina taj iznos se udvostručuje.

Tako, iako se zna da će biti izloženi hladnoći, kiši, prljavštini i smenama koje traju i po 12 sati, kandidata je svake godine sve više.

"Za ovaj posao, obrazovanje nije bitno. Sve što vam je potrebno, osim mišića i zdravlja, jeste vozačka dozvola C kategorije", objašnjava predstavnica DSNY Belinda Mager.

Plate su dobre s razlogom, navodi ona: "Grad funkcioniše zahvaljujući njima. Kada ne bi radili svoj posao, grad bi bio u užasnom stanju. Ne zaboravite da su oni napolju po svakom vremenu, i zimi kada su ulice pod snegom. Ovi muškarci i žene se s razlogom smatraju herojima Njujorka".

Džozef Lernan se zaposlio prošle godine, nakon osam godina čekanja.

"To je bilo kao da sam dobio na lutriji", kaže ovaj 30-godišnji Njujorčanin koji se svakog dana budi u četiri ujutru.

"Kada postanete đubretar, sigurni ste da ćete uvek imati posao. Ja sam želeo sigurnost, a uz ovaj posao sam to i dobio", rekao je on.

"Istina je da treba čekati godinama, ali zato posle radiš najlepši posao u gradu. Kada sunce zasija, ne mogu da poželim bolji posao od ovoga", ispričao je mladi đubretar.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar