“Bijela udovica” ubijena u Ukrajini?

Britanska teroristkinja poznata po nadimku ‘Bijela udovica’ ubijena je u Ukrajini, tvrdi ruska novinska agencija Regnum. Samantu Levtvajt (30) navodno je ubio ruski snajperista -dobrovoljac prije dvije nedelje piše Miror.

Svijet 12.11.2014 | 21:02
“Bijela udovica” ubijena u Ukrajini?

Jedna od najtraženijih Britanki još se prošlog mjeseca borila na strani militanata Islamske države u Siriji, a ruske tvrdnje u ovom trenutku nemoguće je provjeriti i potvrditi.

Levtvajt je bila udata za Žermejna Lindzija, bombaša-samoubicu koji se 2005. raznio u velikom terorističkom napadu na londonsku podzemnu željeznicu, ubivši pritom 26 nedužnih ljudi.

Napustila je Britaniju 2009. godine, a povezana je s brojnim zločinima na Bliskom istoku te u Africi, uključujući i krvavi napad al-Šababa na trgovački centar u kenijskom Nairobiju.

‘Jednu od najtraženijih teroristkinja na svijetu, Samantu Levtvajt, koja se borila u ukrajinskoj brigadi, ubio je snajper dobrovoljac’, piše u izvještaju spomenute ruske novinske agencije.

‘Prema našim informacijama, Bijela udovica se borila u brigadi Aidar kao snajperista. Ubio je dobrovoljac koji se borio u Lugansku. Ruski snajperista koji je ubio Britanku ucijenjen je na milion dolara od strane ukrajinskih tajnih službi’, navodi Regnum.

Istovremeno, prošli su mjesec iz Sirije stigle vijesti kako se Levtvajt, ćerka bivšeg vojnika, pridružila militantima IS-a te da je postala jedna od najuticajnijih žena u njihovim redovima.
Bijela udovica do sada nije imala nikakve veze s Ukrajinom, a u Siriji je navodno odgovorna za obuku voda bombašica-samoubica.

Sumnjiči se i da je 2012. u Mombasi učestvovala u bombaškom napadu na turiste koji su na terasi jedne pivnice gledali utakmicu između Engleske i Italije. Tom je prilikom ubijeno je troje, a ranjeno 25 osoba.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Shaban

13.11.2014 07:55

Bog neka pomogne junaku koji je uklonio teroristu.

ODGOVORITE
Name

Md

13.11.2014 10:34

Ako je istina ruka mu se pozlatila

ODGOVORITE