Državna televizija kažnjena zbog favorizovanja

Turska državna televizija kažnjena je zbog favorizovanja predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana tokom izvještavanja o predsjedničkim izborima, saopštila je danas nacionalna regulatorna agencija.

Svijet 13.11.2014 | 07:44
Državna televizija kažnjena zbog favorizovanja

Ovi izbori bili su veliki korak za Erdogana jer su mu omogućili da učvrsti svoju vlast poslije deset godina provedenih na premijerskoj funkciji.T

elevizija TRT, koja se finansira novcem poreskih obveznika, dobila je naređenje od regulatorne agencije da zamijeni 11 planiranih emisija dokumentarcima, kao i da objavi razlog zbog kojeg je dobila ovu kaznu.

Ova mjera usvojena je nakon što je Visoki odbor za izbore /ISK/ uložio žalbu zbog kršenja pravila o izvještavanju o izborima.ISK je saopštio da je državna televizija prikazala 5 sati i 26 minuta Erdoganovih govora od 6. do 8. avgusta, što je bio ključan period uoči glasanja održanog 10. avgusta.

Istovremeno uopšte nisu emitovana obraćanja Erdoganovih suparnika, uključujući glavnog kandidata opozicije Ekmeledina Ihsanoglua i prokurdskog kandidata Selahatina Demirtasa.

Erdogan je pobijedio na prvim direktnim predsjedničkim izborima sa osvojenih skoro 52 odsto glasova.

Ovo je prvi put da je televizija TRT kažnjena u svojoj 45-godišnjoj istoriji, prenose lokalni mediji.


Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

maja

12.11.2014 21:52

Tako se to radi u uredjenim drzavama,a ne kao kod nas.Da je srece onda bi i RTRS bio kaznjen zbog favorizovanja njihovog miljenika a i cijelog SNSD-a!

ODGOVORITE
Name

ranko

12.11.2014 22:09

to kako se i danas, veceras ponasa, dela nasa nacionalna televizija, RTRS, nije za kaznu nego za zatvaranje, toliko su navijački nastrojeni, da i oni koji su pokušavali da razumiju njihovu uređivačku politiku, uključujući i mene, gotovo ih uopšte ne gledaju.Takvo proteširanje rezima i njihove politike toliko je degutantno, da je bilo kontraproduktivno i za sam rezim...zao mi je svih normalnih novinara, koji moraju po diktatu nekih da delaju, strašno što bi rekla baba...

ODGOVORITE
Name

dragana

12.11.2014 22:36

Da li će se to kod nas ikad desiti

ODGOVORITE