Sad bih bio protiv bombardovanja Srbije

Nemački nobelovac Ginter Gras ocenio je da je napravio pogrešnu procenu i da bi se danas zalagao protiv bombardovanja Srbije.

Svijet 12.11.2014 | 16:51
Sad bih bio protiv bombardovanja Srbije

"Tu je bilo Kosovo u kome je Srbija sprovodila teror nad albanskim stanovništvom i ja sam bio za to da to mora da se okonča. Bio sam, međutim, protiv bombardovanja Srbije i Beograda, pogotovu kada su te čuvene kolateralne greške uzele maha", rekao je Gras za nedeljnik Vreme.

"Trebalo je predvideti da će akciju predvoditi Amerika, da se neće zaustaviti na Kosovu i da će se proširiti na Srbiju. To je bila moja pogrešna procena, danas bih se sa dodatnim iskustvom sa američkim
vojnim intervencijama i njihovim posledicama zalagao protiv bombardovanja", rekao je Gras.

Gras je ocenio da se svet nalazi u Trećem svetskom ratu, a budući istoričari će raspravljati oko toga kada je tačno počeo.

"To je proces koji se razvija tiho i postepeno, koji se proteže od jednog do drugog bojišta koja su daleko jedno od drugoga, a ipak je kod svih očigledna nemoć politike i snaga privrede koja je preuzela primat", objasnio je on.

"Ranije nikome ne bi na pamet palo da, na primer, konflikt sa Rusijom oko Ukrajine ima veze sa onim što se dešava u Siriji. A povezani su zbog sveopšte nemoći politike da se problemi reše pregovorima. Ako je tu nafta, onda se napada, ako nema nafte, onda ne", dodao je Ginter Gras.


Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

СРЕТО ДРВЕНИЦА

12.11.2014 17:21

ФАШИСТА ОСТАЈЕ ФАШИСТА ШВАБЕ СУ ДОСТА СРБА ПОБИЛИ

ODGOVORITE