"Islamska država"- najbogatiji teroristi

"Islamska država", koja je proglasila kalifat na teritoriji Sirije i Iraka, nalazi se na prvom mjestu liste najbogatijih terorističkih mreža, objavilo je izraelsko izdanje magazina "Forbs".

Svijet 12.11.2014 | 15:21
"Islamska država"- najbogatiji teroristi

Vrijednost imovine ove organizacije, koja je zauzela ključna naftna polja i rafinerije u obje zemlje, procijenjena je na dvije milijarde dolara.Ova iračka sunitska grupa, navodno, zarađuje dva miliona dolara dnevno prodajom sirove nafte. Cijena barela kreće se u rasponu od 25 do 50 dolara, a ekstremisti prodaju skoro 30.000 barela nafte svakog dana.

Palestinski pokret Hamas ima godišnji obrt od milijardu dolara, najviše zahvaljujući finansijskoj podršci koju dobija od država iz regiona Persijskog zaliva, humanitarnih fondova i organizacija.Među deset najbogatijih terorističkih mreža spadaju i kolumbijska Revolucionarna narodna armija /600 miliona dolara/, libanski Hezbolah /500 miliona dolara/, avganistanski talibani /400 miliona dolara/, te Al kaida i njeni saradnici /150 miliona dolara/.

Mnoge od ovih organizacija umiješane su u krijumčarenje ljudi, droge, oružja i istorijskog blaga. Ekstremisti često napadaju lokalne građane i pljačkaju državna preduzeća i banke.

Komentari / 0

Ostavite komentar