Tower Bridge: Hod po staklenom podu na 42 metra visine

Turistička atrakcija vredna milion funti daje posetiocima priliku da iz ptičije perspektive vide most "od gore".

Zanimljivosti 12.11.2014 | 11:46
Tower Bridge: Hod po staklenom podu na 42 metra visine

"Možete hodati po staklu", instistirali su zvaničnici kada je ušlo prvih 50 posetilaca da vidi impresivnu građevinu.

Tower Brigde je otvorio prva dva staklena sprata, dajući ljudima mogućnost da gledaju od gore na Temzu, brodove i prolaz kojim u jednom danu prođe 40.000 pešaka, biciklista i vozača.

Čak 42 metra iznad reke, sa svojim zastrašujućim a u isto vreme i fascinantnim pogledom, koji možda nije za one sa slabim srcem.

"Kada gledate, ne možete a da ne osetite strepnju", rekao je Kris Earli koji je na čelu Tower Bridge izložbe.

"Još je uzbudljivije zbog toga što iako ste na toj visini, vidite sve detalje ispod sebe. Iako se dosta penjem i bavim se ekstremnim sportovim, ali čak i za mene prvi put je bio težak", dodao je on.

Projekat koji je koštao milion funti sačinjen je od staklenih panela dugačkih 11 metara i širokih 1.8 metara i dva hodnika na mostu. Svaki prolaz ima 6 staklenih panela koji teže 530 kilograma, što predstavlja najveću promenu na izložbi otvorenoj još 1982. godine.


Stakleni pod je nešto sasvim novo u ovom projketu, a još važnije je bilo osigurati da ne dođe ni do najmanjeg pucanja stakla. Mnogo se vodilo računa i o osvetljenju.

Blizu 600.000 ljudi godišnje poseti Tower Bridge, dok novac od ovih ulaznica ide u dobrotvorne svrhe.

"Šetanje po staklenom podu bi trebalo da bude zabavno. Konsultovali smo javnost jer ne želimo da ih uplašimo, jer nismo takav tip atrakcije. Želimo da ponudimo nešto što nije viđeno ranije", dodao je Kris Earl, piše Gardijan.

 

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar