Sada sumnjivi i jabuke i krompir!

Nakon analiza citrusa za koje se sumnjalo da na kori imaju povećanu koncentraciju kancerogenih pesticida, sada bi sličnu analizu mogli proći i krompir i jabuke.

Bosna i Hercegovina 11.11.2014 | 21:15
Sada sumnjivi i jabuke i krompir!

Kako je ova godina bila kišna, da bi se spriječilo truljenje i jabuka i krompira, ono je tretirano fungicidima i do 25 puta, što ne isključuje mogućnost da se kancerogene materije ne nađu na kori tog voća i povrća, upozoravaju stručnjaci.

Krompir i jabuke se pesticidima tretiraju 20 puta, pa i više s obzirom na kišnu godinu i povećanu trulost. Mnogi voćari iz bojazni voćke prskaju i više nego što treba.

Mišljenja građana su podjeljena. Neki se boje, a neki ne, prekomjerne upotrebe pesticida.

U Poljoprivrednom institutu savjetuju da se proizvođači više konsultuju sa stručnjacima iz oblasti zaštite bilja, kako bi se izbjeglo nepotrebno prskanje. Što se tiče uvoznog voća i povrća, u inspekciji tvrde da se budno motri uvoz i svaka nelegalnost sankcioniše.

Iz Agencije za bezbjednost hrane BIH savjetuju da je najbolje da se kora voća ne koristi za ishranu, posebno ne limuna, narandže i jabuka.

U svemu ovome, kažu, najvažnije je da nadležne institucije rade svoj posao. U Inspektoratu RS su nam potvrdili da su nedavnio kontrolisane narandže iz Južne Afrike i Urugvaja, klementine iz Španije i Italije, grejpfrut iz Izreala i limun iz Turske. Analiza je pokazala da nema nedozvoljenih količina pesticida.

(BN TV)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

marija

11.11.2014 16:09

Pa sta nam to rade .gdje je tu inspekcija ,sakrili se ko misevi jer su uzeli pare da cute.

ODGOVORITE
Name

OTROV

11.11.2014 21:02

HAJDE OTROVNO OVO OTROVNO ONO JOS NIKO NE UMRIJE NI OD LIMUNA NI OD NARANDZI NECE NI OD KOMPIRA.JOS MALO PA CETE I HLJEB OBJAVITI DA JE ZATROVAN. MA DAJ

ODGOVORITE
Name

srbin

11.11.2014 21:55

odgovor za @otrov da niko ne umire I nije se culo da je umro od limuna. Neces to ni cuti ali vidi koliko je povecan broj smrtnosti od karcinoma. Nije to otrov pojedes limun I umres nego treba vremena da prodje. Tako da nisi u pravu za svoju izjavu.

ODGOVORITE
Name

pd

12.11.2014 00:16

To je posao inspekcije i treba voditi računa šta uvozimo to bi sve trebalo da se ispita a ne ovako strašiti narod te jeste zatrovano te nije a mi obični ljudi nemamo pojma šta jedemo.

ODGOVORITE