Incko: Novi način vođenja politike

U skladu sa svojim mandatom prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, visoki predstavnik Valentin Incko je podnio redovni izvještaj Ban Ki-Munu, generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, u kojem je prezentovao stanje u vezi s provođenjem Mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini za period od 21. aprila 2014. do 21. oktobra 2014. godine.

Bosna i Hercegovina 11.11.2014 | 07:53
Incko: Novi način vođenja politike

Visoki predstavnik je upozorio kako je silazna putanja kojom se kreće Bosna i Hercegovina, nažalost, nastavljena i da su najveći problemi uzrokovani opstrukcijom i neefikasnošću na različitim nivoima vlasti.

Socijalne i ekonomske teškoće, koje su posljedica takve situacije, dodatno su usložnjene zbog katastrofalnih posljedica proljetnih poplava koje su rezultirale štetama u iznosu većem od dvije milijarde evra.

Visoki predstavnik je naglasio da je za rješavanje ove situacije „potrebno odlučno prestati s dosadašnjom praksom i početi s novim načinom vođenja politike.“

Neuspjeh vlasti da uspješno reaguju na poplave, neprekidna osporavanja Dejtonskog sporazuma i antidemokratska izborna retorika predstavljaju ozbiljne probleme, rekao je visoki predstavnik u svom izvještaju.

On je takođe rekao da je od vitalnog značaja stalno prisustvo vojne misije EU u Bosni i Hercegovini s izvršnim mandatom, jer to omogućava OHR-u i drugim agencijama da vrše svoj mandat i ulijeva značajnu dozu povjerenja građanima BiH u svakom dijelu zemlje.

On je naglasio da u toku izvještajnog perioda vlasti nisu načinile nikakve konkretne pomake u smislu realizacije ciljeva koje je postavio Upravni odbor Savjeta za provođenje mira; niti je u Mostaru uspostavljen pravičan i ustavni izborni sistem.

Kao pozitivnu vijest, visoki predstavnik je spomenuo kako se učešće jedinica Oružanih snaga BiH u mirovnim operacijama širom svijeta uspješno nastavlja i da je Bosna i Hercegovina načinila korake u pravcu preuzimanja odgovornosti za kontrolu vazdušnog saobraćaja od svojih komšija nakon sporazuma postignutog pod okriljem Evropske organizacije za sigurnost vazduhoplovstva (EUROCONTROL) da bi Centar oblasne kontrole BiH (BH ACC) postao operativan.

Visoki predstavnik će se obratiti Savjetu bezbijednosti UN-a danas, 11. novembra 2014. godine, da bi direktno informisao članove Vijeća sigurnosti UN-a o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ckoni

11.11.2014 10:07

Dok je Mileta biće i Inzka, i obrnuto...

ODGOVORITE