33 evropska jezika mogu da nestanu zauvijek

Trideset tri evropska jezika nalaze se u obziljnoj opasnosti, od toga će 13 nestati svakog trenutka, piše britanski Independent.

Region 10.11.2014 | 22:18
33 evropska jezika mogu da nestanu zauvijek

Izdanje je iskoristilo podatke navedene na međunarodnom informacionom turističkom portalu Gouero, koji je na osnovu informacija UNESKA naveo spisak evropskih jezika kvalifikovanih kao "u nestanku" ili "ugrožene".

U prve spadaju jezici kojima govore samo pojedini predstavnici najstarije generacije, dok ih deca više ne razumeju. U druge jezici kojima govore i mlađi ljudi, ali samo retko.

Portal Gouero nudi novi vid turizma – lingvistički. Njegov cilj je skrenuti pažnju na jezike u nestanku i ekonomski podržati regione gde oni za sada postoje. U najtežem položaju sa spiska jezika koji su u opasnosti je gotšejski dijalekat nemačkog jezika, kojim govori maloproučena grupa gotšejskih Nemaca iz grada Kočevje u Sloveniji. Broj nosilaca ovog jezika nije poznat.

Svega 6 ljudi govori danas galičkim dijalektom karaimskog jezika, nekada rasprostranjenog na zapadu Ukrajine. Ostalo je samo 20 nosilaca votskog jezika kojim je govorila malobrojna narodnost Vota iz Kingisepskog rejona Lenjingradske oblasti Rusije. U ozbiljnoj opasnosti se nlaazi i kildinski laponski jezik iz centralnog dela Koljskog poluostrva. Njime govori, po podacima UNESKA, 787 ljudi.

Ukupno je na spiskovima 8 jezika narodnosti koje žive u Francuskoj – 4 u Velikoj Britaniji, 3 u Švedskoj, kao i jezici etnosa u Hrvatskoj, Bugarskoj, Italiji, Grčkoj, Nemačkoj, Finskoj, Norveškoj i Letoniji.

Izvor: Glas Rusije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Louigi

11.11.2014 01:13

U Hrvatskoj znamo da je najugroženiji srpski jezik, a i sami Srbi.

ODGOVORITE
Name

Ja

11.11.2014 19:25

Ma kakav srpski jezik, u Hvatskoj je najugrozeniji hrvatski, samo izmisljaju gluposti! Oni srpski pricaju od pamtivjeka samo sto glume ko fol hrvatski!

ODGOVORITE