Normalizovano snabdijevanje gasom

Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da je u Srbiji u potpunosti normalizovano snabdijevanje ruskim gasom poslije telefonskog razgovora srpskog premijera Aleksandra Vučića i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Srbija 10.11.2014 | 19:46
Normalizovano snabdijevanje gasom

"Sve neophodne količine gasa dobijamo od Rusije već nekoliko dana i nismo prinuđeni da koristimo gas iz skladišta 'Banatski dvor'", rekao je Antić novinarima.

On je najavio da će narednih dana sa ruskim partnerima biti potpisan protokol o izmirenju duga za gas, prenose beogradski mediji.Antić je istakao da se radi na pripremi i usaglašavanju protokola o izmirenju dugova Srbije za gas prema Rusiji, te da očekuje da će taj protokol biti potpisan sljedeće nedjelje.

On je precizirao da će Srbija dug Rusima za gas od oko 225 miliona dolara platiti tako što će do kraja ove godine uplatiti 100 miliona dolara, 2015. godine najverovatnije još 100 miliona dolara, a 2016. ostatak duga od oko 25 miliona dolara.

Srbiji su od prije dvije nedjelje bile smanjene isporuke gasa iz Rusije za 28 odsto, a jedan od razloga za to je bio i što Srbija nije regulisala dug od oko 225 miliona dolara prema ruski partnerima.

Srpski premijer Aleksandar Vučić i ruski predsjednik Vladimir Putin su u telefonskom razgovoru 5. novembra dogovorili način saradnje o svim pitanjima u vezi sa isporukom ruskog gasa Srbiji i model isplate dugova.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar