Mogerini imenovala istražitelja

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini poverila je danas istragu o korupciji u Euleksu profesoru Žan-Pol Žaku, uglednom stručnjaku za međunarodno pravo.

Srbija 10.11.2014 | 17:19
Mogerini imenovala istražitelja

“Danas sam imenovala profesora Žaka da kao nezavistan stručnjak preispita primenu mandata Euleksa, sa posebnim fokusom na optužbe za korupciju”, navela je Mogerini u saopštenju za medije.

Ona je od Žaka zatražila da joj u roku od četiri meseca dostavi rezultate istrage i preporuke za dalje korake.

Odluka visoke predstavnice usledila je nakon ozbiljnih optužbi na račun Euleksa koje je objavio prištinskilist “Koha ditore”, a potvrdila bivša tužiteljka evropske pravosudne misije Mari Bamije.

Prema tim optužbama, visoki funkcioneri Euleksa su uzimali novac i održavali neprimerene veze sa licima optuženim za teška krivična dela, dok su drugi sprečavali da se slučajevi korupcije istraže.

Bamije je nakon toga suspendovana pod sumnjom da je dostavila podatke o korupciji medijima, a novinar “Kohe” tvrdi das u mu funkcioneri Euleksa pretili krivicnim progonom ako nastavi da piše o toj temi.

Mogerini je pod pritiskom javnosti i Evropskog parlamenta prosle nedelje najavila da će imenovati nezavisnog eksperta da ispita aferu, što je danas i učinila.Žan-Pol Žak je stručnjak za međunarodno pravo koji je predavao na više evropskih univerziteta, a jedno vreme je bio direktor pravne sluzbe Saveta EU.

Mogerini je u saopštenju podvukla da je u opštem ineteresu da se optužbe rasvetle do kraja kako bi se očuvao kredibilitet Euleksa, a misija nastavila rad na suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala.

Komentari / 0

Ostavite komentar