Preminuo režiser Zoran Čalić

Srpski filmski reditelj i scenarista Zoran Čalić preminuo je u Beogradu u 84. godini, saopštilo je Udruženje filmskih umjetnika Srbije.

Srbija 10.11.2014 | 14:58
Preminuo režiser Zoran Čalić

Čalić je autor više od 20 igranih filmova, među kojima su najpopularniji "Lude godine, "Žikina dinastija", "Došlo doba da se ljubav proba", "Ćao inspektore"...Čalić je preminuo juče, a kremacija će biti obavljena sutra u 16.00 časova na Novom groblju u Beogradu.

Filmsko-televizijsko djelo Čalića, posebno u domenu omladinskog filma kao žanra, jedinstveno je u srpskoj kinematografiji.Humoristični, provokativni i uzbuđujući filmovi ovog autora uspijevali su da ostvare snažnu recepciju kod brojne publike.Srpski film je na svojevrstan način u njegovim komedijama ostvario zanimljiv susret omladinskog vitalizma i istorijskog populizma.

Ovaj prepoznatljiv autor, ostvarivši veliki opus, uspio je da obogati srpski film posebnom žanrovskom tematikom, brojnim komedijama i svjedočenjem o jednom istorijskom periodu.Čalićevi filmovi su u momentu pojavljivanja bili najgledaniji u Srbiji, a velika popularnost koju su imali ni danas nije bitno umanjena.

Čalić je dobitnik više nagrada i priznanja, među kojima je posebno priznanje umjetnicima za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Srbije.

Komentari / 0

Ostavite komentar