Konačni rezultati opštih izbora u BiH

Centralna izborna komisija BiH objavila je danas konačne potvrđene rezultate opštih izbora 2014.godine.

Bosna i Hercegovina 10.11.2014 | 18:04
Konačni rezultati opštih izbora u BiH

Prema zvaničnim potvrđenim rezultatima opštih izbora funkciju predsjednika Republike Srpske u naredne 4 godine obavljaće Milorad Dodik za koga je glasalo 303 hiljade 496 birača.

Ramizu Salkiću, kandidatu SDA sa osvojenih 24 hiljade 294 glasa pripalo je mjesto potpredsjednika Srpske dok je za istu funkciju Josipu Jerkoviću iz HDZ-a BiH bilo dovoljno 6 hiljada 562 glasa.

Srpski član Predsjedništva BiH u narednom periodu biće Mladen Ivanić, koji je kao kandidat Saveza za promjene osvojio 317 hijada 799 glasova.

Bošnjački član Predsjedništva i dalje će biti Bakir Izetbegović iz SDA za kojeg je glasalo 247 hiljada 235 birača, dok će funkciju hrvatskog člana u naredne 4 godine obavljati lider HDZ-a BiH Dragan Čović sa osvojenih 128 hiljada 53 glasa.

U Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH od 14 poslanika iz Republike Srpske njih šestoro su članovi SNSD-a.

SDS-u je pripalo 5 poslaničkih mjesta dok će sa po jednim poslanikom biti zastupljeni NDP,DNS i SDA.

Od 28 poslaničkih mjesta iz Federacije BiH SDA ima 9, Demokratska fronta 5, Savez za bolju budućnost 4, koliko je pripalo i HDZ-u BiH.

SDP je osvojio 3 poslanička mandata u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH, a po jedno poslaničko mjesto dobili su HDZ1990, BPS i ASDA.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske najviše poslaničkih mjesta imaće SNSD 29,SDS će zastupati 24 poslanika, a koaliciji predvođenoj DNS-om pripalo je 8 poslaničkih mjesta.

PDP će u Narodnoj skupštini imati 7 poslanika, a po 5 NDP, Socijalistička partija i koalicija Domovina.

Prema Ustavu i Izbornom zakonu BiH od dana objavljivanja konačnih potvrđenih rezulta opštih izbora teku rokovi za formiranje tijela zakonodavne vlasti u BiH.

,,Prvo bi se,u roku od 10 dana trebale konstituisati kantonalne skupštine. Konstitutivna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske trebala bi biti održana najkasnije 15 dana nakon objavljivanja konačnih rezultata, a Parlament Federacije trebao bi održati sjednicu 20 dana nakon objavljivanja rezultata.Predstavničko vijeće Parlamentarne skupštine BiH konstitutivnu sjednicu mora održati najkasnije 30 dana nakon objavljivanja konačnih rezultata opštinskih izbora'', kaže predsjedavajući Centralne izborne komisije BiH Stjepan Mikić.

Prema Ustavu i Izbornom zakonu BiH novi članovi Predsjedništva funkcije moraju preuzeti najkasnije 15 dana nakon objavljivanja konačnih rezultata.Ovaj saziv Predsjedništva počeće funkcionisati i prije zakonskog roka jer je konstitutivna sjednica zakazana za 17.novembar ove godine.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

maja

10.11.2014 14:36

Nadam se da ce konacno neko poceti i CIK da kontrolise,jer ovo brojanje i odugovlacenje sa rezultatima samo stvara sumnju u regularnost.Mi smo mala zemlja( mislim na broj stanovnika) da bi se ovoliko cekali rezutati u odnosu na druge zemlje gdje u roku od par sati znas rezultate.Kod nas bi trebali mijenjati zakone a i ljude koji obavljaju ove fukcije kojima nisu dorasli.

ODGOVORITE
Name

dadara

10.11.2014 15:52

Izbor izvršne vlasti trebaju potvrđivati oba Doma Parlamentarne skupštine (i Zastupnički dom i Dom Naroda), s tim da je potrebna i većina unutar svakog kluba konstitutivnih naroda u Domu Naroda, a ako im se ne svidja mogu troje delegata snsd-a uzeti cetvoro-godisnji odmor tako da ni jedna odluka proci. zakljucak: djaba se sds raduje

ODGOVORITE