Rama doputovao u Beograd

Albanski premijer Edi Rama doputovao je u zvaničnu posetu Beogradu, što je prva poseta albanskog državnika nakon 68 godina, kada je u u poseti tadašnjoj Jugoslaviji bio Enver Hodža.

Srbija 10.11.2014 | 11:45
Rama doputovao u Beograd

Njega je ispred Palate Srbija dočekao predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić, a u delegaciji su bili i ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Željko Sertić, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić...

Posle intoniranja himni Srbije i Albanije i smotre stroja Garde Vojske Srbije, Vučić i Rama započeli su sastanak u četiri oka, nakon čega će delegacije dve zemlje održati plenarnu sednicu.

Predviđeno je i potpisivanje sporazuma, posle čega će se predsednici vlada obratiti medijima.

Za današnju posetu albanskog premijera, koja je prva zvanična poseta na najvišem nivou jednog albanskog državnika posle 68 godina, akreditovano je oko 200 novinara, od čega 30 predstavnika albanskih medija.

Poseta albanskog premijera prvobitno je bila planirana za 22. oktobara, ali je odložena zbog incidenta na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije, 15. septembra u Beogradu.

Rama će u Preševu održati govor u Domu kulture

Rama će otići i u Preševo, ali tamo neće održati miting, već kratak govor u Domu kulture, piše list Danas.

Prema navodima tog lista, Rama će imati i sastanak sa "političkim liderima iz Preševske doline".

Da će Rama boraviti u Preševu navode i albanski mediji, a predsednik opštine Ragmi Mustafa rekao je za Danas da očekuje da Ramu upoznaju sa problemima albanske nacionalne zajednice na jugu Srbije u oblasti obrazovanja, politike i ekonomskog razvoja.

Predsednik opštine Bujanovac Jonuz Musliu je rekao da će albanskom premijeru biti "iznete sugestije, žalbe i predlozi" i da očekuje "jasnu poruku" Rame u vezi sa položajem albanske zajednice u tom delu Srbije.

Izvor: TANJUG

Komentari / 0

Ostavite komentar