Ubica Smilje Opačić se brani pričom o bolesti

Ivan Španić (53) iz Starog Petrovog Sela kod Nove Gradiške u Hrvatskoj, koji je osumnjičen za ubistvo Smilje Opačić (82) iz Gradiške, negirao je na saslušanju u policiji da je ubica, a na većinu pitanja nije želio da odgovara ponavljajući da je bolestan.

Republika Srpska 10.11.2014 | 12:15
Ubica Smilje Opačić se brani pričom o bolesti

Izvor blizak istrazi rekao je "Glasu Srpske" da je Španić samo u nekoliko riječi odgovarao na pojedina pitanja inspektora i ponavljao je da bolestan.

- Ja sam bolestan čovjek i posjedujem "papir" za to. Ako imate dokaze, neka me osude - rekao je Španić.
Policija je protiv njega prikupila dovoljno dokaza koji ga povezuju sa ubistvom pa mu je određen pritvor u Županijskom sudu u Brodsko-posavskoj županiji u Hrvatskoj.

Španić je uhapšen 7. novembra u Hrvatskoj nakon tri dana bjekstva. Otkriven je zahvaljujući snimcima video-nadzora u prodavnici u Gradišci gdje je ukrao novčanik. Španića su kamere u Gradišci snimile na sedam mjesta. Jedna od lokacija na kojima je snimljen je i u blizini kuće ubijene starice, a glavni dokaz protiv njega je staričina zlatna ogrlica koju je ukrao i prodao u zlatari u Novoj Gradišci u Hrvatskoj.

Policija je prilikom hapšenja pretresla kuću u kojoj je stanovao i pronašla jaknu koju je nosio u vrijeme ubistva, što se vidi i na snimcima kamera. Pronađene su i pantalone koje je imao na snimku i drugi dokazi koji su poslati u Centar za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić" u Zagrebu.

- Jedan od bitnih dokaza su pantalone koje je osumnjičeni nosio, a na kojima ima tragova krvi. Takođe, pronađena je i ogrlica koju je starica nosila, a koja je prepoznata na njenim fotografijama. Osumnjičeni ju je prodao u jednoj zlatari u Novoj Gradišci - kazao je izvor blizak istrazi.

Španić je osumnjičen da je ubio staricu 4. novembra u podrumu njene kuće u Vidovdanskoj ulici u centru Gradiške. Toga dana u Gradišci je išao od kuće do kuće u namjeri da počini pljačku. Staricu je zatekao samu i odveo je u podrum gdje je ubio udarajući je drvenim štapom po glavi. Nakon pola sata pobjegao je u Hrvatsku. Španić je odranije poznat policiji po činjenju krivičnih djela, a za ovo ubistvo biće mu suđeno u Hrvatskoj.

Motiv

Iz policije su ranije saopštili da je motiv ubistva Smilje Opačić koristoljublje. Istakli su da sumnjaju da je ubica od nje ukrao manju količinu novca. Prema nezvaničnim informacijama, Ivan Španić je ukrao novac iz staričinog novčanika, a nije pronašao onaj koji je krila u ormaru.

Komentari / 0

Ostavite komentar