Nova vlast, novi lideri: Kojim putem ide Dodik?!

Nova vlast na nivou BiH će se formirati bez SNSD-a, na sceni su novi nacionalni i multietnički lideri (izuzev Dragana Čovića), Milorad Dodik je u nezaustavljivom slobodnom padu.

Republika Srpska 10.11.2014 | 17:28
Nova vlast, novi lideri: Kojim putem ide Dodik?!

Uz to, očekuju se previranja u SNSD-u oko liderske pozicije i veliko preslaganje unutar stranaka Režima (SNSD-DNS-SP), što ozbiljno problematizuje i dovodi pod veliki znak pitanja Dodikove napore da napravi vlast bar na nivou RS, kada je već izgubio onu na nivou BiH. Krenimo redom.

„Blok 23“, koji čine SDS, SDA, DF, PDP/NDP, (plus A-SDA i BOSS, koji će mu se uskoro pridružiti) zvanično je inaugurisan, potpisivanjem Sporazuma o saradnji.

Ovaj blok ima natpolovičnu većinu u pralamentu BiH i već može formirati Savjet ministara BiH, i bez HDZ-a.

Naravno, takav akt ne bi bio politički ispravan, pa je Blok ostavio široko otvorena vrata HDZ-u da mu pristupi, pri tom nudeći Draganu Čoviću sva hrvatska mjesta u institucijama vlasti u zajedničkim
organima BiH, plus još niz ustupaka na federalnom i kantonalnim nivoima, (što je ogroman doprinos Željka Komšića).

lomljenje osovine

Formiranjem “Bloka 23”, definitivno je polomljena „osovina HDZ-SNSD“, koja je predstavljala i bezbjednosni i politički problem. Posebno osovina Dragan Čović-Milorad Dodik, jer je namjera dvojca
bila da privatizuju sve institucije oba entiteta i BiH, na način da oni odlučuju umjesto Savjeta ministara i vlada RS i FBiH.

Opasne namjere Čovića i Dodika sada su potpuno minimizirane, a uspostavljanje Bloka 23 znači izvjestan odlazak Dodika u opoziciju na nivou BiH, što će mu donijeti ogromne problem.

Dodik će izgubiti kontrolu nad Sipom, Tužilaštvom BiH, Upravom za indirektno oporezivanje i drugim važnim zajedničkim institucijama, što ga dodatno slabi i stavlja u potpuno defanzivan položaj. Uz to,
činjenica da SNSD gotovo sigurno neće činiti vlast na nivou BiH, veliki je udarac namjerama te stranke da formira vlast u Republici Srpskoj. Toliko težak da njihova htijenja čini gotovo nemogućom misijom.

Pitanje je šta će uraditi Dragan Čović? U stvari, pitanje je šta uopšte može uraditi Čović, koji je u vremenu nakon izbora najčvršće zastupao “osovinu”?!

Čović se, nakon formiranja Bloka i ponude koju je dobio, našao u političkoj defanzivi i u situaciji “ako ne uzme duboko će se pokajati, a ako uzme i neće u tolikoj mjeri”.




Čović između Dodika i hrvatskih nacionalnih interesa

Jednostavnije rečeno, Čović se našao u poziciji da bira između hrvatskih nacionalnih interesa i rješavanja problema koje taj korpus ima (a što mu je ponudio Blok) i situacije drvenog advokata Milorada Dodika. Koja, ako se nastavi istim intenzitetom, implicira niz vrlo vrlo neugodnih pitanja po
Čovića, jer bi svjedočila da njega i lidera SNSD-a primarno vežu lični, a ne politički interesi.

Uz sve to, ukoliko Čović odbije ponudu Bloka, naći će se u situaciji SDP-a BiH i Zlatka Lagumdžije, koje on godinama optužuje za majorizaciju Hrvata. Sada bi on bio taj koji dozvoljava majorizaciju Hrvata. A to bi, po njega, bilo pogubno, jer bi tim postupkom i insistiranjem na Dodiku, radio direktno protiv hrvatskih interesa.

Ukoliko Čović prihvati ponudu Bloka (a trebalo bi, jer nema drugih rješenja), na nivou BiH, konačno će se stvoriti vlast koja nije “matematička”, već je plod kompromisa i htijenja da se pomakne naprijed iz mrtve tačke u kojoj se nalazi i u kojoj se sve raspada: i entiteti i BiH.

U ovoj kombinaciji svi ponešto dobijaju Čović se svodi na mjeru koja mu pripada (i u kojoj ne gubi), dok jedino Dodik gubi sve. On i njegov SNSD su u nezaustavljivom slobodnom padu, koji će, dodatno, dobiti na akceleraciji nakon uspostavljanja Savjeta ministara, čija je okosnica Bloka 23.

SNSD 2014. jest jednako SDS 1997.

Dodiku se, na kraju, osvetila njegova suluda politika rušenja svega (i institucija RS i institucija BiH) radi zaštite ličnih interesa. Jer, nije on podržavao treći entitet zbog Hrvata, već da bi onemogućio  učvršćivanje institucija BiH, posebno onih zaduženih za pitanja kriminala i korupcije, što je za njega bilo od presudne važnosti. Kako bi zaštitio nelegalno stečena bogatstva.

Na tom fonu je kompletna Dodikova “nacionalna politika”, za koju se na kraju (kao i na početku) pokazalo da je najobičnija laž.

Dodik je krajem 2014. godine doveo SNSD, tamo gdje je SDS bio daleke 1997. godine. Predug je to put unatrag, istinski antidemokratski, antinarodni i anticivilizacijski točak, koji je morao pući.  

Postoji i širi kontekst ovih političkih događaja, koji je značajniji od njih samih, ali, koji se nije mogao uspostaviti, bez ovakvog raspleta.

Po prvi put nakon rata BiH ima šansu da o njenoj sudbini ravnopravno odlučuju sva tri naroda. I to je prilika koja se nikako ne bi smjela ispustiti, posebno ne zbog ličnih interesa nekih od vodećih političara.

Uz to, na djelu je i smjena/promjena političkih lidera, koji odlučuju o sudbini BiH i entiteta.

Bosić “prepolovio” Dodika; Radojičić na potezu



U srpskom nacionalnom korpusu na djelu je smjena lidera.

Mladen Bosić “prepolovio” je Milorada Dodika i više se ne može govoriti o dominaciji lidera SNSD-a, jer ona ne postoji.

Uz to, Dodik je u slobodnom padu, što potvrđuje i izvjesna opcija formiranja Savjeta ministara bez njegove stranke, tako da će se nastaviti Bosićev uspon i Dodikov pad.

Međutim, Bosić ne može (a i ne treba) da bude jedini lider iz RS, koji ima snagu za donošenje važnih odluka.

Od izuzetne važnosti je da se u SNSD-u dese promjene i da se umjesto Dodika pojavi novi nosilac politike te stranke. Koji će tu politiku vratiti na kolosijek ljevice sa puta “tajkunske organizovane kriminalne grupacije”, kojim “vozi” već deceniju.

Dodikova dosadašnja politika pokazala se pogubnom i po RS i po BiH, a izvjesno udaljavanje SNSD-a iz vlasti na nivou BiH to i dokazuje u detalju.

Promjena unutar SNSD-a je neminovnost. Ukoliko ne dođe do Dodikove  hitne smjene sa liderske pozicije u toj stranci, SNSD će doživjeti u narednih godinu dana sudbinu srbijanske Demokratske stranke.

Jedini izgledan Dodikov nasljednik je Igor Radojičić. I on mora konačno odlučiti da li će svoje aspiracije pokazati otvoreno ili će uzmaći i dozvoliti da SNSD potone zajedno sa Dodikom.



Puč koji je unutar koalicije SNSD-DNS-SP na djelu (Marko Pavić i Petar Đokić odbijaju da Željka Cvijanović ponovo bude mandatar i tako otvaraju put Radojičiću), pokazuje svijest unutar Režima da
su promjene neminovnost i da je vrijeme za Dodikovo marginalizovanje.

Ove procese dodatno će ojačati notorne činjenice koje kažu da će SNSD ostati bez mnogobrojnih funkcionerskih pozicija i da nema pojma šta će sa svim tim “krokodilima”. Uz to, i “bara” na entitetskom nivou (ukoliko uopšte uspiju da je osvoje), premala je da zadovolji sve one unutar SNSD-a, koji osjećaju potrebu da se “namire” zbog zasluga koje imaju u stranci.

Svemu navedenom Dodik će se suprotstaviti svim sredstvima, ali to je labuđi pjev, ma koliko glasan bio. Dodik je već prošlost, ma koliko larmao i uprazno prijetio, a na vrhu SNSD-a je da odluči da li će sa njim “pod led” ili će bez njega u oporavak stranke, koji podrazumijeva hitno odsijecanje snažne kriminalne strukture, koja tom organizacijom trenutno dominira.

Izlazak iz ormara

Bošnjaci su, nakon Alije Izetbegovića, potom Sulejmana Tihića i Harisa Silajdžića (koji su dijelili poziciju prvog u Bošnjaka), dobili novog političkog vođu - Bakira Izetbegovića.



Izetbegović je, nakon osvajanja drugog mandata u Predsjedništvu BiH i lomljenja osovine “Dodik-Čović”, konačno “izišao iz ormara”, odnosno sjene svog oca. Izetbegović je, formiranjem Bloka 23, pokazao političku sposobnost, koja mu je osporavana i demantovao sopstvenu “ekstremnu islamističku opredijeljenost”, što mu je pripisivana. Uz to, on je i budući predsjednik SDA, što je izuzetno važna činjenica, jer je ta stranka najjača u BiH.

Željko Komšić, šef DF-a, preuzeo je poziciju lidera multietničke BiH, onog njenog dijela koji nikako ne vidi nacionalne stranke kao svoj izbor. Komšić je, ostvarujući odličan rezultat sa strankom koja postoji tek nešto više od godinu dana, svrgnuo Zlatka Lagumdžiju i izišao iz njegove sjene, u kojoj je bio deceniju. Učešćem u Bloku 23 (njegovo prihvatanje bilo je jedan od ključnih momenata), Komšić je potvrdio sopstvenu politiku u koju su mnogi sumnjali i sopstveni politički legitimitet, za koji su mnogi smatrali da nikada nije ni postojao, već da je bio izvedenica iz Lagumdžijinog habitusa.

SlobodanVaskovicBlog

Komentari / 69

Ostavite komentar
Name

Miki

09.11.2014 18:51

Baja bre .Pusti mlade i poštene da vode narod .Nisi nam više potreban . Idemo bez tebe u lepšu budučnost .

ODGOVORITE
Name

PERA

09.11.2014 19:01

BILO JE VRIJEME SAD TREBA POHAPSITI LOPOVE

ODGOVORITE
Name

sreto

09.11.2014 19:10

Sa srecom.

ODGOVORITE
Name

NEKO RECE

09.11.2014 19:12

IL CE BITI KAKO JA KAZEM IL NECE NIKAKO. I TAKO I OSTADE.

ODGOVORITE
Name

GLAS SLOBODE

09.11.2014 19:24

Jadni smo mi sviiiii....kakve promjene,kakvi bakraci...svi su oni isti...sve je isto,bilo i bice...da je meni otici iz ove drzave,nikak se vratiti necu...ako Bog da,u ptoljece idem...ne zelim da cujem u opste za ove poliicare...sjstite se ovoga "ko god da dodje,sve ce isto biti,oni samo mjenjaju fotelje"...ne mrzite se zbog tih smradova...

ODGOVORITE
Name

sudija

09.11.2014 19:24

sam sebi zabija autogolove...treba da dodju drugi,pametniji.

ODGOVORITE
Name

prolaznik

09.11.2014 19:25

Covic je najveci gubitnik a tako mu i treba..Jer nece biti Hrvata samoSrbi i Bosnjaci.Mislim ako odbije ovu koaliciju.A Baja polako pravac Dedinje tamo ima stan ako ga Srbija nebi vratila nazad pa pravo"Cuza"

ODGOVORITE
Name

Bojan

09.11.2014 19:26

Papa Dodo.

ODGOVORITE
Name

Dragisa

09.11.2014 19:27

Ode nam Mile u zaborav. Gdje ti je ta vlast sto si dogovorio sa Covicem. Cestitam Savezu.

ODGOVORITE
Name

zak

09.11.2014 19:28

Odlicna vjest za sve gradane BiH.

ODGOVORITE
Name

opop

09.11.2014 19:30

Kao prvo HDZ se neće usuditi da uđe u ovakve kombinacije sam bez Dodika, manjim delom zbog samog Dodika, a većim delom jer je jedino Dodik pokazao senzibilitet za probleme Hrvata u formiranju vlasti pre 4 godine, dok su ga ovi za promene oštro kritikovali zbog toga. Znači HDZ bi u takvoj konstalaciji odnosa bio potpuno sam. Kao drugo ne može se vlast formirati bez HDZ jer će oni imati potrebnu većinu Hrvata u Domu naroda, tako da se bez njih ne može verifikovati ni jedna odluka. A kao treće jel vi stvarno mislite da je Bosić veći lisac od Dodika???

ODGOVORITE
Name

vojvoda

09.11.2014 19:30

Sve što baja izjavljuje zadnjih dana,je čisti blef,nema on više ni većinu u stranci a kamoli u RS,pa će se stanje u Bih. "preslikati" u RS, tako je ubedljiva i argumentovana ova priča o padu,koji će se desiti.Ovih dana se narod nada da će SZP imati magičnu cifru 42 i da će baja,zauvek otići,iz naših života.Napred SZP.-.. ._

ODGOVORITE
Name

joj

09.11.2014 19:31

Sada će Baja da plaši narod !

ODGOVORITE
Name

P.Preradović

09.11.2014 19:42

Zora puca, biće dana....

ODGOVORITE
Name

Direkt

09.11.2014 19:47

Čestitke SDS-u, kao i čitavoj Koaliciji za promjene. :) Što se tičeDodika, Dodik je uteg za RS i BiH, kao i za svoju stranku i ukoliko ne dođe do promjene u vrhu SNSD-a ta će stranka da bude jaka kao DS u Srbiji poslije izbora. hihihihi Što se tiče Dragana Čovića bolje bi mu bilo da izbjegava Dodika dok i on nije propao sa njim.

ODGOVORITE
Name

Mirko

09.11.2014 19:48

Analiza je veoma plitka i neodrziva. Bakir je podmukliji od oca a Zeljko je dobio glasove kao veliki bosanski nacionalista.Zamolio bih sve da poslusaju Zeljkovu retoriku i retorike njegovih najblizih saradnika.Bakir zvuci mnogo tolerantnije.Ulazak sa njima dvojicom u koaliciju bice velika neizvjesnost za SDS.Tesko ce to funkcionisati.Njihov cilj ce biti u prvom redu slabljenje RS_a.Ko to ne razumije bice veliki gubitnik.Ja podrzavam sve napore da se rezim baci na koljena ali ako ce to oslabiti Republiku Srpsku dodatno, onda treba traziti rjesenja na drugoj osnovi.Posto je to unaprijed osudjeno na propast Dodik ce da se vrati vrlo brzo i bice jos snazniji.Dok se god ne uspostavi koalicija na hriscanskoj osnovi nema nade za nemuslimane u BiH.

ODGOVORITE
Name

Slobodan

09.11.2014 19:51

Kad sad Bajakunder udari da plaši ovaj napaćeni Srpski Narod. Ih, snosit se neće moći.

ODGOVORITE
Name

Cicvara

09.11.2014 19:58

Ode Mile za jaranom Silajdžićem hehhehehh Iskreno,nisam očekivao ovakvu poziciju Komšića,čovjek je predložio tako jednostavan i prihvatljiv program da je to za nepovjerovati,on,kojega je svojevremeno Mile nazivao"političkim pobačajem"je najviše zaslužan za propast snsd-a na nivou BiH,sad se tek vidi šta je politika. Što je najzanimljivije,on sad HDZ-u nudi sve,što će sam HDZ dovest do ludila,nekada ljuti rival pruža ne jednu već obje ruke. Čim prije uspostaviti vlast a SIPA-u angažitati za 24 sata,ima posla na pretek.

ODGOVORITE
Name

glas razuma

09.11.2014 20:01

Koja prpa!? Presz ne moze da se otvori uopste,u glasu ni rjeci o ovome,a u zavisnim dodo kaze da on nije dao ustupke sda nego da je bilo do njega.A isao je klanjati prije 3 dana...Sve se vraca sve se placa.Strah je cudo veliko.Mozda je emira trebo povest na pregovore?Pocelo je!

ODGOVORITE
Name

smoluca

09.11.2014 20:03

Samo da preuzmu ministarsta u Vijecu ministara BiH eksperti iz Saveza za promjene...Onda ce Dodiku i Zlatku biti rizicno posle svih afera u RSu,FBiH i BiH..

ODGOVORITE
Name

sasars

09.11.2014 20:05

Vidjeti ovu slinu iz laktaša kako večeras kmeči, kako je mali, kako je bjedan....NEPROCJENJIVO!!!

ODGOVORITE
Name

stole

09.11.2014 20:07

Uvijek i svuda pare odlucuju jer svako ima svoju cijenu,posto Dodik para ima na pretek nema tog trika koji ga moze izbaciti iz vlasti

ODGOVORITE
Name

Jebim

09.11.2014 20:09

Koji smo qu.ac ratovali. Ovo je Karadžić mogao potpisati ¨92.

ODGOVORITE
Name

bosanac

09.11.2014 20:16

Kakav senzibilitet za Hrvate je pokazao Dodik?Nikakav.Dodik je isao logikom sto gore u BiH to bolje u entitetima pa je uvukao Covica u klopku. Covic bi trebo znati da je rjesenje problema Hrvata u FBIH u Sarajevu a ne u B.Luci jer Covic trazi da se popravi polozaj Hrvata na nivou FBIH a ne BiH.Dodika zabole ona stvar i za srpski narod,taj gleda samo svoj interes.

ODGOVORITE
Name

Bravo Vaskovicu

09.11.2014 20:29

Ma svi oni ne vide obican narod ni Igor Radojicic,ni neka druga licnost.Neka nam dugo potraje Savez za promjene i da nam formiraju vlast uskoro i u Republici Srpskoj.Dobro je sto su preletaci napustili prije cetiri godine PDP, a Bosic se zaista pokazao kao covjek kome nije stalo do funkcije.

ODGOVORITE
Name

Sara

09.11.2014 20:34

Miletu i svim ostalim lopovima sto prije oduzeti pasose jer ce nestati u vidu magle.

ODGOVORITE
Name

Rajko Grahovac

09.11.2014 20:49

Da,da.Opasnost još nije prošla! Što bi reko VASKE: "Lutajući Laktašanin je još na brodu". Ranjena je to zver! OPREZ!, savjetujem svima.

ODGOVORITE
Name

Miletov brat

09.11.2014 20:52

Nista vi Miletu nemozete..

ODGOVORITE
Name

igumanija

09.11.2014 21:01

putuj igumane, ne zali manastira!!!

ODGOVORITE
Name

Super

09.11.2014 21:02

Kobi reko čudo da se desi pa bude a baš pravih promijena posle formiranja vlade na nivou BiH i da se otvori puno radnih mjesta pa umjesto da se svađamo koje ko i šta je ko da radimo pa da i mi budemo jednom sretan narod

ODGOVORITE
Name

OOO

09.11.2014 21:09

ODE BAJA, NISTA GA VISE NECE SPASITI ROBIJE.

ODGOVORITE
Name

mn

09.11.2014 21:17

najvise me raduje da je vezivno tkivo ove koalicije upravo multietnicki df za koga smatram da ce iz godine u godinu uz dobar izbor kadrova jacati.sda,sds i hdz su zamrsili bosanski cvor i oni su jedini koji treba i da ga odmotaju.nadajmo se da je ovo pocetak normalizacije zivota na ovom prostoru zvanom bosna i hercegovina

ODGOVORITE
Name

Promjene?!

09.11.2014 21:27

Svaka čast promjenama, pa ko nije zato. Ali mislim da SDS nema te kadrove i sposobne ljude ali, sa druge strane, ima ambiciozne i bezvrijedne ljude i kad se još njima dodaju preletači kojima se moraju obezbijediti kakve-takve fotelje,onda za nas nema promjena. Istočno Sarajevo je loš primjer funkcionisanja vlasti, sve te opštine i iscjepkanost administrativna ne daju mogućnost razvoja gradu. Sad pogotovo nece htjeti smanjiti taj aparat.

ODGOVORITE
Name

BAJA

09.11.2014 21:29

RUDONJA BAJA OSTAO BEZ ....

ODGOVORITE
Name

@mirko

09.11.2014 21:40

S kim bi iz Sarajeva pravio hriscansku koaliciju???Sa istim koje si naveo i Dodik bi pravio vlast na nivou BiH,dakle sa Bakirom i Zeljkom jer nema s kim drugim.A isto i mi Bosnjaci kazemo da nema razlike izmedju SDS i SNSD u pogledu njihove ljubavi prema BiH.Ali ako mozemo da biramo prije cemo izabrati casnog borca VRS Cavica nego svercera i zabusanta Dodika.

ODGOVORITE
Name

Đoko

09.11.2014 21:49

Ovo je mač sa dvije oštrice. S jedne strane ako bi se SZP pokazao boljim od SNSD-a mogu Dodika potpuno izgurati sa političke scene. S druge strane ako zabrljaju neće ih više nigdje biti.

ODGOVORITE
Name

Nosa

09.11.2014 22:11

Odma hapsite Dodika i njegove saradnike, pa oduzimanje imovine. Mi moramo vracati kredite sto su oni uzvukli Sebi iz budzeta.

ODGOVORITE
Name

rodjo

09.11.2014 22:12

Ovo se kulturno kaze.:Nedaj Boze da se Srbi Sloze.

ODGOVORITE
Name

KOMENTATOR

09.11.2014 22:39

a dodo pjeva plači narode plači, ja pićim prema rači........

ODGOVORITE
Name

Bizmark

09.11.2014 22:41

Tri najveća problema u BiH su bili Čović, Dodik i Lagumdžija. Nema ih više.

ODGOVORITE
Name

hajdi

09.11.2014 22:42

zvali su ga banderos završio u ćuzi, a ovoga našeg dođterosa gdje god krene ja mu želim samo pet dana zenice........

ODGOVORITE
Name

Meteo prognoza

09.11.2014 22:52

Kakav Igor Radojičić, on je obična nula. Morate shvatiti jednu stvar, Dodik je oko sebe uporno okupljao lezileboviće, kriminalce i poltrone. Zbog njegove bahatosti, nepismenosti, neimanja nikakvih manira, niko ko je išta vrijedio nije mogao s njim. To ga danas košta. Politiku ne vodi jedan čovjek, posebno kad je taj obični mamlaz! Dodik i svi oko njega nemaju više šta da traže u politici. Uz to, dobar dio vrha SNSDa će biti pohapšen. Dakle, od te stranke nema više ništa. Bilo je i vrijeme. Mogu laprdati da će napraviti vlast na nivou RS, nema ni od toga ništa. Zbog pogrešne politike, Marko Pavić i Petar Djokić će morati podnijeti ostavke u svojim strankama. Ako im to članovi ne budu zatražili, onda su najbočnija govna.

ODGOVORITE
Name

TRTE MRTE

09.11.2014 22:54

COVICU, BOG FREND, NEMOJ ZABORAVITI STARU ZAGORSKU IZREKU.''DECK-EC NEBUM JE JEBAL MOGELT TI TREBAT''...DA RED JE DA TE POCNE POSTO- VATI SRPSKI NAROD,,,,SUTRA U SARAJEVO I POTPISUJ,,,,A MILI JAVI DA SI NA LAKIM DROGAMA I DA TE ZABORAVI.....

ODGOVORITE
Name

nemojte naglo

09.11.2014 23:05

Sveće biti kako zamislili Dodik i Čović samo malo sačekajte kud žurite.

ODGOVORITE
Name

mr ambasador u Beogradu

09.11.2014 23:20

prvi zadatak je smijeniti kuma Škrbića

ODGOVORITE
Name

Milorad

09.11.2014 23:38

Mali Bakinacki Mis ce vrlo brzo poceti da cvili,place i moli za milost. Bice jako tuzno gledati bivseg nadobudnog kabadahiju kako place ali s obzirom na njegov koeficijent inteligencije ovo sto je uspio do sada da uradi ravno je cudu. Sad je najvaznije da vrati drzavi sve sto je pokrao i da ostatak zivota provede u zatvoru. Mislio je unistiti kompletnu drzavu radi sebe, sad je red da plati sve sto je uradio. Nikako se ne smije zaboraviti da nije sam i da bez pomoci debila koji su sistematski,zbog licnih interesa, unistavali kompletan narod, nebi mogao napraviti stetu ovolikih razmjera. Na robiju moraju svi!!! Spiric, Radmanovic, Tegeltija, Dzombic,Skrbic,Cvijanovicka,Cadjo,Budo Stankovic,Cicic,Slobodan Stankovic i mnogi,mnogi drugi... Gotovo je.. I ovaj narod mora poceti da zivi normalno...

ODGOVORITE
Name

AG

09.11.2014 23:44

Daj, daj, daj boze jedanput da i mi koji zivimo u inostranstvu vidimo nadu za povratak u svoju drzavu!

ODGOVORITE
Name

Gašpar

09.11.2014 23:46

Najbitnija stvar u svemu ovome je da SIPA nije pod kontrolom Laktaša, sad mogu na miru da rade svoj posao...

ODGOVORITE
Name

heo

09.11.2014 23:53

Dodik ide putem HDZ-a i da nije njega ne bi bilo ni Čovića niti Hrvata u BiH.Oni opstaju zahvaljujući vještačkom disanju koje im Dodik daje,to se disanje produžilo i sad smo došli u situaciju da nam u lice kaže kako će im dati dio Republike Srpske da stvore sebi entitet.Zamisli da Čović ili Josipović kažu da se odriču hrvatskog entiteta u korist Srba...pa to niko nikad neće dočekati.

ODGOVORITE
Name

stojan

10.11.2014 04:53

Ne treba Baji dozvoliti da pobjegne kao u ratu

ODGOVORITE
Name

sve u bajbok

10.11.2014 07:02

Mora drug Čović potpisati, jer kad Laktašenko ne drži više SIPA-u pod kontrolom a on ne bude dio koalicije pitaće i njega odakle mu kule i gradovi.

ODGOVORITE
Name

Zar je istina

10.11.2014 07:05

Dodik ide putem svoje propasti. Moze peći rakiju pod nazivom "DODO", pošto je dao kredit sinu. Pod hitno oduzeti pasoš, jer će pobjeći da mu se ne sudi. Mozda ga sud i oslobodi.

ODGOVORITE
Name

sve u bajbok

10.11.2014 07:26

Da li je drug Stankovic u sukobu interesa ako svom kumu i ortaku Laktasenki gradi novu zatvorsku celiju?

ODGOVORITE
Name

Rajko

10.11.2014 07:27

Ma ljudi moji lako je nama za Baju, ako ne bi bio u Foči, pjevaće pod šatorima.

ODGOVORITE
Name

Dragan Torbica

10.11.2014 08:29

Doslo je vreme da i mi imamo "Sanadera" iza resetaka.

ODGOVORITE
Name

dado

10.11.2014 08:33

STA STE SE DIGLI BEZ MILE NEMA VLASTI NI U RSU NI U BIH -9 GODINA DODIK JE FORMIRAO LANAC KOJI NE PUCA

ODGOVORITE
Name

bluka

10.11.2014 08:49

AUUU STA CE SADA SISACICE BUDZETA ODE SVE NIZBRDO SADA CEMO VIDJETI KOLIKO SU USPJESNE FIRME INTEGRAL NISKOGRADNJA MG MIND KALDERA GP KRAJINA EKO TIM ITD ITD SADA PO PRVI PUT DISE SIPA ZA VRATOM NAPRIJED SAVEZ ZA ISTINSKE PROMJENE DO KONACNOG OSLOBODJENJA

ODGOVORITE
Name

brcak

10.11.2014 09:44

nedavno stojim u redu i cekam da predam zahtjev za izdavanje pasosa....ispred M.Bosic sa suprugom stoji mirno u redu...cekaju i oni. jako lijepa gesta, zasigurno je mogao preko veze i preko reda sve to da obavi....ali ne, on stoji u redu i ceka svaka mu cast

ODGOVORITE
Name

maja

10.11.2014 10:44

Kada dodik izgubi kontrolu nad SIPOM,Tuzilastvom i sudim bih tada je gotov.

ODGOVORITE
Name

odgovor heo

10.11.2014 13:55

Izmišljaš, lažeš ko i svi iz SzP, evo javno objavi gde je rekao da će im dati dio Republike Srpske, svi će te se vi brzo uvjeriti da je on jedini garant opstanka Republike Srpske, od ovog nema ništa i vlast kakvu oni hoće biti neće, videćete, samo dizanje tenzija, a svi znamo ko je pobednik i ko će biti doživotni pobednik sa manjim ili većim razlikama, uzdravlje do nekog novog saopštenja!

ODGOVORITE
Name

anticrveni

10.11.2014 14:47

Mile ce uskoro biti proslost a i njegovi kriminalci, promjene odmah

ODGOVORITE
Name

cajka

10.11.2014 14:50

ovo je velika pobjeda saveza za promjene

ODGOVORITE
Name

dado

10.11.2014 16:36

Posto sam ratovao za Srpsku samo me ona zanima i Srbija a ne Izetbegovic, Komsic i Covic ni Sarajevo ni Federacija-nikad krocio od 1990 niti mislim.

ODGOVORITE
Name

diple

10.11.2014 19:54

Kojim putem ide dudan?

ODGOVORITE
Name

Putokaz

10.11.2014 22:13

Kojim putem ide Dudan? Prečicom do apsane!

ODGOVORITE
Name

oGORČENA

11.11.2014 07:12

DODIK NEK IDE PUTEM ONIM KOJIM JE SAM TRASU PRAVIO. ALI NEKA IDE TRASOM U NEPOVRAT. DOSTA JE NJEGOVOG BEZOBRAZLUKA, BAHATOSTI, DOSTA JE PORODICA SA SVOJIM KRIMINALCIMA - MIĆO KRALJEVIĆ, BIVŠI NARODNI POSLANIK U SKUPŠTINI - OJADIO, DAVAO IM LAŽNA OBEĆANJA NA BIRČANSKOJ REGIJI, OSTAVLJAO PORODICE BEZ IKAKVIH PRIMANJA. DOŠAO JE KRAJ, ALI DODO TOM TRASOM NEK POVEDE MIĆU KRALJEVIĆA, ZAJEDNO SU OJADILI BIRČANSKI NAROD.-

ODGOVORITE
Name

MIĆO

11.11.2014 08:56

Nije to nikakva sreca formirati sa sda i df vecinu ali eto samo neka ide dodik to je aman poenta. A nama je bolje da se okrenemo poslu i razmisljanju kako preziveti,nego da se ovd prepucavamo i bistrimo politiku. koliko smo mali nismo ni svesni bice kako odluce velike sile.

ODGOVORITE
Name

mimo

12.11.2014 01:46

Dodik je jedna obicne budala koja ce odvesti sav narod u BIH u propast. I jos vec a budala onaj ko je glasao za njega ako je uopste I ko glasao? Dictaturom do pobjede kome on vise treba laz laz laz I samo laz.

ODGOVORITE
Name

re.DADO

12.11.2014 20:57

NITI SMIJES JARANE.

ODGOVORITE