Nermin Nikšić predsjednik SDP-a?

Nikakvih prolongiranja neće biti i vanredni kongres SDP-a BiH održaće se 6. decembra, onako kako je to 25. oktobra odlučio Glavni odbor, saznaju federalni mediji.

Bosna i Hercegovina 08.11.2014 | 19:34
Nermin Nikšić predsjednik SDP-a?

Time otpadaju priče koje su se pojavile posljednjih dana da će doći do promjene termina održavanja kongresa. Isti izvori kažu i da će SDP na svim nivoima u iduće četiri godine biti opozicija iako ima ponuda da uđe u vlast.

Pripreme za vanredni kongres užurbano se vode i “svi su na nogama” – od opštinskih preko županijskih organizacija do centale stranke u Sarajevu.

Na decembarskom kongresu će, kako je najavljeno, biti usvojen novi Statut SDP-a i izabrano novo rukovodstvo – predsjednik i Glavni odbor, a zatim i Predsjedništvo.

Iz opštinskih i kantonalnih organizacija već stižu konkretni prijedlozi za predsjednika i članove najužeg rukovodstva, a moguće je i da na samom kongresu izaslanici daju svoje prijedloge pa će se i o njima glasati.

Novo rukovodstvo imaće zadatak vratiti SDP “u život” nakon teškog poraza na prošlomjesečnim opštim izborima, izvršiti reviziju članstva i probuditi “sigurne, ali uspavane članove”.

Takođe, novo rukovodstvo ima zadatak pripremiti redoviti kongres SDP-a koji mora biti održan najkasnije u oktobru iduće godine po novim pravilima koja znače potpunu demokratizaciju stranke – svi članovi biraće predsjednika SDP-a i Glavni odbor i ko dobije najviše glasova, dobiće najviše stranačke funkcije.

S druge strane, to uopšte ne znači da će predsjednik i rukovodstvo koji budu izabrani idućeg mjeseca s redovnim kongresom završiti svoj mandat – neće biti nikakvih prepreka da ostanu na tim pozicijama ako tako odluči članstvo.

“Kako god i šta god bilo, nakon vanrednog kongresa 6. decembra ništa više u SDP-u neće biti isto. Stranka je već krenula u obračun s vlastitim problemima i njihovim rješavanjem na velika vrata će se vratiti na političku scenu – kažu izvori uz napomenu da je to jedan sasvim normalan put i da od onoga što se sada događa unutar stranke nema razloga praviti slučaj i dodaju:

“Radi se o nužnoj unutrašnjoj demokratizaciji stranke i ničemu više.
Ko će biti novi predsjednik SDP-a, bar u ovom trenutku niko ne može sa sigurnošću reći. Izvjesno je jedino da s predsjedničke funkcije nakon 17 godina odlazi Zlatko Lagumdžija. On sam je saopštio da neće biti kandidat. Kako se saznaje, iz nekih opšinskih organizacija predlažu da ostane predsjednik do redovnog kongresa, međutim, od toga neće biti ništa.

Prema tim izvorima, najizgledniji za predsjedničku funkciju je Nermin Nikšić, generalni sekretar SDP-a. On je i glavni favorit najvećeg broja opštinskih organizacija.

Nikšić je od 1997. do 2004. bio predsjednik Opštinske organizacije SDP-a Konjic, a nakon toga tri godine predsjednik kantonalne organizacije SDP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona. Na dužnosti generalnog sekretara je od 2007. godine.

Najizgledniji kandidat za novog generalnog sekretara SDP-a je Damir Hadžić, aktualni potpredsjednik stranke.

Hadžić je od 1998. do 2000. bio generalni sekretar Foruma mladih SDP-a, a nakon toga i član Glavnog odbora i Predsjedništva stranke.

Već je sasvim sigurno da kandidat za novog predsjednika neće biti Denis Bećirović iz Tuzle. On je na prošlog mjeseca podnio neopozivu ostavku na funkciju potpredsjednika SDP-a uz poruku da uopšte ne namjerava prihvatiti kandidaturu za predsjednika.

To je objasnio “pogrešnim redom poteza”:

“Kako je ispalo, preče je da izaberemo novo rukovodstvo nego da dođe do suštinskih promjena u SDP-u.”

Bećirović je javno izrazio sumnju da bi vanredni kongres mogao biti izrežiran, a nezvanično se saznaje da se već dugo nije pojavio u centrali stranke u Sarajevu.

Njegov sugrađanin Jasmin Imamović koji se spominjao kao mogući kandidat za predsjednika odbio je sve takve kombinacije, ali otvorio mogućnost da bude kandidat na redovnom kongresu u jesen iduće godine.

Pojavile su se i priče da bi njih dvojica mogli sa sebe “skinuti dres” SDP-a i obući onaj Demokratske fronte Željka Komšića, međutim, oni se o tome bar javno ne izjašnjavaju.

Treći Tuzlak, Mirza Kušljugić, koji je jako uticajan u vrhu SDP-a, zasad šuti o mogućoj kandidaturi, ali, simptomatično je,  i o svemu što se u stranci događa posljednjih mjesec dana.

Hamdija Lipovača iz Bihaća sam je najavio mogućnost da na vanrednom kongresu bude kandidat za predsjednika, ali, kako kažu izvori, nema podršku opštinskih organizacija, čak ni svoje bihaćke…

Treba dodati da stranke ljevice s pažnjom iščekuju decembarski vanredni kongres SDP-a i rasplet u toj stranci. Nakon toga, prema informacijama, mogli bi krenuti konkretni razgovori o ujedinjenju stranaka socijaldemokratske orijentacije i ako ne bude “neočekivanih obrata u kadrovskom smislu”, neće biti iznenađenje da se taj posao završi do jeseni iduće godine.


Izvor: Dnevni list

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

domaci stranac

08.11.2014 18:39

Sjasi Kurta da uzjase Murta. Vala i ovaj je postenjacina !!!

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

09.11.2014 07:53

Sve postojeće stranke u BiH treba ukinuti. Zatim ući u formiranje novih stranaka. Kao osnivač, mora se pojaviti najmanje 30 lica. Tako da niko više ne može svojatati stranku. Povraća mi se kad na glasačkom listiću ugledam SNSD Milorad Dodik, Demokratska fronta Željko Komšić, itd...Stranke ne treba da imaju predsjednika nego Predsjedništvo. Predsjedništvo treba da se sastoji od npr 7 članova. Odluke se donose glasanjem, a postaju validne ako je 5 od 7 glasalo za prijedlog odluke. Tu odluku i potpisuje tih bar 5 članova Predsjedništva. Oni koji nisu glasali za, ne potpisuju je. Itd, itd..

ODGOVORITE