Uskoro novi emotikoni

Emotikoni, ti mali ekspresivni crteži koji se koriste u imejlovima i SMS porukama, trebalo bi da od iduće godine budu daleko raznovrsniji kako bi što bolje izrazili raznolikost ljudskog lica, saopštio je svetski konzorcijum Unicode koji utvrđuje računarski i industrijski standard za konsistentno kodiranje, reprezentaciju i manipulaciju teksta.

Informacione tehnologije 06.11.2014 | 07:13
Uskoro novi emotikoni

"Ljudi širom sveta žele emotikone koji verodostojnije izražavaju ljudsku raznolikost, posebno kada je reč o boji kože", ističe se u dokumentu u kom je iznet ovaj predlog, a koji su objavili Mark Dejvis (Google) i Piter Edberg (Apple).

Izmene, koje tek treba da dobiju zeleno svetlo Unicode-a, mogle bi da u primenu uđu sredinom 2015.

Predlagači savetuju primenu Ficpatrikove klasifikacije, skale koja se koristi u dermatologiji i koja razlikuje šest fototipova kože u zavisnosti od reakcije na sunce.

Emotikoni su se najpre pojavili u Japanu, ali su ubrzo prihvaćeni širom sveta. Sadrže čitav niz slika (srca u raznim bojama, cveće, životinje, prevozna sredstva, prehrambene namirnice, itd), kao i širok spektar osećanja zasnovanim na smajliju.

"Naravno da osim boje kože postoje i mnogi drugi elementi koji upućuju na raznolikost ljudskog izgleda: boja kose, različita kosmatost, različite siluete, različite kape, naočari, itd", napominju pobornici ove "evolucije" emotikona.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar