Rekord beogradskog aerodroma

Četvoromilioniti putnik Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu je student Nikola Miljković, koji je otputovao za Banjaluku, a njega je tim povodom na aerodromu sačekao premijer Aleksandar Vučić.

Srbija 04.11.2014 | 21:50
Rekord beogradskog aerodroma

Premijer je, sačekavši studenta, rekao da je četiri miliona putnika istorijski rezultat od osnivanja tog aerodroma 1962. godine.

Vučić je rekao i da je ponosan na rezultat Aerodroma "Nikola Tesla" s obzirom na to da je reč o najvećem rastu putnika u Evropi od 32 odsto, i dodao da je zahvaljujući tome Beograd postao meta za investitore.

Uveren je da će premijer Francuske Manuel Vals, čiji dolazak je najavljen za 6. novembar, u Srbiju dovesti predstavnike kompanija zainteresovanih za investiranje u našoj zemlji.

Vučić očekuje da će beogradski aerodrom u narednoj godini imati između pet i pet i po miliona putnika i da zbog toga mora da se uradi nova pista i prošire njegovi kapaciteti.

Premijer je naveo i da postoji potreba da se na aerodromu zaposli dodatan broj ljudi i da će verovatno jedan deo iz neproduktivnog dela javnog sektora biti prebačen na aerodrom.

"Sve javna preduzeća će u 2015. uplatiti mnogo više u budžet nego što je to sada slučaj", rekao je Vučić.

Istakao je da je država obezbedila javnim preduzećima monopolski položaj kako bi mogla da ostvare profit, ali da treba da budu odgovorna prema svojim građanima i vrate deo novca u budžet.

Upitan da li će aerodrom biti privatizovan, Vučić je istakao da država neće prodavati aerodrom već da razmatra koji model će primeniti, odnosno da li će to biti koncesija ili će Srbija sama u njega ulagati.

I "Er Srbija" bi trebalo da bude profitabilna na kraju ove godine i to će, kaže premijer, biti jedini slučaj u regionu budući da konkurentske avio-kompanije
"tonu" dok se "Er Srbija" diže i potiskuje ih na tržištu.

Nikola Miljković je na poklon od Aerodroma "Nikola Tesla" dobio vuačer za Biznis klub tog preduzeća za narednu godinu, a od "Er Srbije" dve povratne karte po izboru destinacije iz mreže letova nacionalne avio-kompanije.

Dvadesettrogodišnji student Više poslovne škole iz Beograda je na pitanje novinara gde će putovati sa poklonjenim kartama – rekao da će tek videti, ali da bi voleo da poseti Madrid.

V. d. direktora Aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević rekao je da će to preduzeće do kraja ove godine imati 4,6 miliona putnika, što je najbolji rezultat do sada i podsetio da je i "Er Srbija" imala dvomilionitog putnika.

Zahvalio je nacionalnoj avio-kompaniji koja je, kako je rekao, dosta doprinela povećanju putnika na beogradskom aerodromu.

Vlaisavljević je naveo da moraju da se prošire kapaciteti aerodroma – poletno-sletna staza, i da se proširi terminal, te da će to biti velika šansa za privredu Srbije i građevinsku industriju.

Ponovio je da će Aerodrom "Nikola Tesla" na kraju ove godine uplatiti u državni budžet šest miliona evra, što je sto puta više nego što je uplaćeno krajem 2013.

"Evo, da kažem premijeru, još oko milion evra ćemo smanjiti rashodovnu stranu, tako da ćemo u državni budžet ove godine uplatiti i više od šest miliona evra", poručio je Vlaisavljević.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Istina

04.11.2014 22:36

Jado a čime se hvališ. Iznesi na videlo ugovor sa Etihadom.

ODGOVORITE
Name

OKO SOKOLOVO

04.11.2014 22:58

A DZE REKORD O DUGOVIMA PREMA RUSIMAI TD.

ODGOVORITE