Aufiderzen, Britanijo

Britanski premijer je opet na meti nemačke kancelarke zbog imigracione politike, a ovoga puta sukob bi Veliku Britaniju mogao da košta članstva u EU.

Svijet 04.11.2014 | 09:11
Aufiderzen, Britanijo

Merkelova je juče upozorila Kamerona da se polako približava „tački odakle nema povratka” i da se Nemačka, ukoliko Britanija nastavi da ograničava priliv imigranta iz zemalja EU, neće više boriti da je zadrži u Uniji. Ovo je prvi put da je najmoćnija žena Evrope izrazila zabrinutost da bi Britanija zaista mogla da napusti Evropsku uniju, piše nemački list „Špigl”.

- Kameron gura svoju državu prema tački bez povratka što se članstva u Uniji tiče. Evropski partneri neće tolerisati narušavanje fundamentalnih principa slobode kretanja u EU, a ukoliko Kameron zaista ograniči broj građana iz EU koji dolaze u Britaniju, to će onda biti to - navodi list.

Merkelova i Kameron navodno su razgovarali telefonom kada je britanski premijer zatražio da se uvedu restrikcije za nekvalifikovane imigrante, što je nemačka kancelarka kategorično odbila. Iz Kameronovog kabineta nisu negirali da se ovaj razgovor dogodio, a jedan od zvaničnika samo je prokomentarisao da će „premijer učini ono što je ispravno za Britaniju, što je više puta stavio do znanja”.

Tokom vikenda je „Sandej tajms” preneo da je Kameron odustao od plana da ograniči broj imigranata kako bi zadovoljio Nemce, ali da sada traži način da vlada zatraži od imigranata da napuste zemlju ukoliko u roku od tri meseca od dolaska u Britaniju ne mogu da se izdržavaju.

Britanski premijer i pored svega ne odustaje da do Božića promeni imigracionu politiku. Prema zakonima EU, svi državljani Unije imaju pravo da žive i rade u drugim državama članicama i to pravo Merkelova je ocenila kao „neprikosnoveno”.

Portparol nemačke kancelarke indirektno je potvrdio da je izveštaj „Špigla” tačan ponovivši izjavu Merkelove.
- Ovo nije pitanje bilateralnih odnosa Nemačke i Velike Britanije, već između Velike Britanije i svih njenih evropskih partnera - rekao je on.

Pored najnovijih sukoba, ni Nemačka ni Britanija ne mogu da priušte produbljivanje jaza. Angela Merkel je mnogo snažnija uz britansku podršku, a Kameronu je neophodna Merkelova kao najmoćniji lider kontinenta kako bi realizovao svoju novu viziju Britanije u Evropi.

Dejvid Kameron
Pored problema s imigrantima, Dejvid Kameron odbio je i da isplati dodatnu 2,1 milijardu evra do 1. decembra za evropski budžet, ocenivši da su iznos i rok Brisela „neprihvatljivi”. „Borićemo se svim mogućim sredstvima”, rekao je Kameron.

Angela Merkel
Kameron je početkom juna upozorio Merkelovu da bi Britanija mogla da napusti EU ako Žan-Klod Junker bude na čelu EK. Merkelova je ipak podržala Junkera, a Kameron ju je optužio da je Britaniju ostavila na cedilu.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar