Prodaju ključ za atomsku bombu

Posljednji bastion atomske industrije u Njemačkoj, strogo čuvana fabrika firme za obogaćenje urana "Uremko", ponuđena je na prodaju.

Svijet 02.11.2014 | 12:26
Prodaju ključ za atomsku bombu

Fabrika koja se nalazi na holandskoj granici pored grada Gronau u Vestfaliji prerađuje od 1985. godine rudu urana i od nje u procesu zvanom obogaćivanje proizvodi gorivo za nuklearne elektrane.

O veličini kompanije najbolje govori to da se iza visoke ograde proizvodi gotovo trećina ukupne svjetske potrošnje uranskog goriva.

Godinama se sve u vezi sa njom čuvalo daleko od očiju javnosti. Tako, na primjer, na ulazu u ogromno postrojenje nema nikakve oznake o čemu se radi, osim male table na kojoj je napisan logo firme "Obogatiti budućnost".

Sada je, međutim, došlo vrijeme da postrojenje u vestfalijskoj provinciji dospije u žižu javnosti, piše "Zidojče cajtung". Tajne službe, top političari, hedž fondovi i mnoge sumnjive države pokazuju podjednako interesovanje jer vlasnici, njemački RVE i EON, kao i suvlasnici iz Holandije i Engleske imaju namjeru da investitorima prodaju svoj biznis - a ključevi za proizvodnju atomske bombe ne nalaze se na tržištu svaki dan. Riječ je o prodajnoj cijeni od 10 milijardi evra!

Za eksperte je to prije scenario užasa. Mihael Zajler iz ekološkog instituta u Darmštatu i savjetnik njemačke vlade za sigurnost atomskih postrojenja upozorava da je na prodaju "najkraći put do atomske bombe".

Iz finansijskih krugova se navodi da je lista interesenata koji na raspolaganju imaju oko 6 milijardi dolara, koliko će otprilike iznositi cijena nuklearnog giganta, ogromna.

Na njoj su kanadski Kameko, japansko-britanski Tošiba-Vestinghaus, veliki investicioni fondovi Blekston, KKR i Apadž, ali i nepoznati kupci iz Indije, Hong Konga i Bliskog istoka koji preko banaka učestvuju u trci. Koliki je ulog u igri pokazuje procjena stručnjaka da fabrika za svega par nedjelja može da proizvede dovoljno obogaćenog uranijuma za jednu atomsku bombu.

Njemačka vlada je u proces provjere kupaca uključila obije tajne službe, državnu bezbjednost i obavještajnu službu BND. Vlade Holandije i Velike Britanije, koje imaju udio u kapitalu Uranka, takođe su angažovale svoje bezbjedonosne službe.

I pored toga u Berlinu raste zabrinutost zbog prodaje.

"Svako predavanje znanja o tehnologiji obogaćivanja urana je istovremeno podučavanje o proizvodnji atomskog oružja", izjavila je Silvija Koting-Ul iz partije Zelenih. Iz njemačkog Ministarstva privrede
uvjeravaju da će "prodaja biti odobrena samo u slučaju primjerenih pravnih okvira", odnosno pod uslovom da bude obezbijeđeno da ne dođe do izvoza nuklearnih tajni.


Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

02.11.2014 14:08

Zapad ce uništiti sam sebe jer im nikad nije dovoljno para sve ce prodati za pare

ODGOVORITE