Izbori na istoku Ukrajine

U oblastima Donjeck i Lugansk, u istočnoj Ukrajini jutros su počeli predsednički i parlamentarni izbori, uprkos negodovanju Kijeva, Evropske unije i Ujedinjenih nacija, a izbore je podržala samo zvanična Moskva.

Svijet 02.11.2014 | 10:44
Izbori na istoku Ukrajine

Birališta su otvorena u osam časova po moskovskom, odnosno šest po srednjeevropskom vremenu, a biće zatvorena u 20 sati (18 po srenjeevropskom vremenu), navodi AFP.

Premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko izrazio je nadu da će zvanični Kijev priznati tu republiku i vratiti "okupirane teritorije" posle današnjih izbora.
"Oni će nas priznati, vratiće nam okupirane teritorije i onda ćemo živeti kao ravnopravni partneri", rekao je Zaharčenko novinarima nakon glasanja, preneo je TAS.

Prorusko stanovništvo u Donjecku i Lugansku bojkotovalo ukrajinske vanredne parlamentarne izbore održane 26. oktobra.

Kijev je izbore proglasio "falsifikovanim i lažnim" zbog same procedure glasanja koja nije transparentna, jer nema međunarodnih posmatrača i jer omogućava glasanje "vojnicima iz druge države".

Moskva je priznala rezultate ukrajinskih izbora dan posle glasanja, uz opasku šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da je bilo mnogih "povreda" izbornog procesa i da izbori nisu održani u celoj zemlji.

Rusija je najavila da će priznati rezultate izbora za koje veruje da će biti demokratski i slobodni, a ukrajinske vlasti, EU i UN upozorile su da bi njihovo održavanje značilo grubo kršenje mirovnog sporazuma iz Minska.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio je da će glasanje na internetu koje su pokrenuli proruski predstavnici ozbiljno narušiti mirovni proces u Ukrajini i ugroziti mirovni protoklol i memorandum iz Minska.
Iako je, prema izveštajima ruskih medija, EU zapretila Rusiji novim sankcijama u slučaju podrške izborima za proruske vlasti na istoku Ukrajine, Moskva neće promeniti odluku o priznanju izbornih rezultata.

U Kijevu veruju da je plan Moskve da pošto poto uvede proruske pobunjeničke lidere iz Donjecka i Luganska u mirovne pregovore time što će im priznati legitimitet stečen na izborima i tako ih, prema rečima ruskog politikologa Fjodora Lukjanova, pretvoriti od "atamana" u legitimne predstavnike.

Ukrajinski ekspert za međunarodnu bezbednost Jevgenij Žerebecki ocenio je da niko osim Rusije neće hteti da prizna rezultate izbora u Donjecku i Lugansku, ali da ne isključuje mogućnost da se ponovi "krimski scenario", odnosno da posle izbora bude organizovan referendum za priključenje Rusiji.

Istovremeno, Lavrov je naveo da su izbori u Donjecku i Lugansku "jedna od najvažnijih oblasti sporazuma iz Minska", dok je nova šefica evropske diplomatije Federika Mogerini podržala stav američkog predsednika Baraka Obame da će "priznanja izbora biti samo ukoliko oni budu održani striktno u skladu sa ukrajinskim zakonom".

Prema zakonu koji je u septembru usvojila Vrhovna rada i koji je potpisao ukrajinski predsednik Petro Porošenko, izbori za lokalne vlasti Donjecka i Luganska trebalo bi da se održe 7. decembra, ali su lideri ovih proruskih oblasti zakazali glasanje za 2. novembar naglasivši da neće omogućiti Kijevu da učestvuje u organizovanju izbora.

Favoriti za pobedu na izborima u nedelju su dosadašnji proruski politički lideri Donjecka i Luganska Aleksandar Zaharčenko i Igor Plotnicki.

Uoči izbora bezbednosne službe u Donjecku i Lugansku upozorene su na plan ukrajinske vlade da omete sutrašnje izbore i sarađuju kako bi obezbedile njihovo održavanje, stoji u zajedničkom saopštenju dve službe.

Naime, Bezbednosna služba Ukrajine (SBU) proširila je informacije o mogućem terorističkom napadu, saopštili su zvaničnici samoproglašenih republika, koji ove optužbe vide kao pokušaj zastrašivanja birača, prenele su RIA Novosti.

Komentari / 0

Ostavite komentar