ŠOKANTNO: U prodaji otrovni limun

Jeftiniji limun na policama naših supermarketa uvozi se iz Turske, i ovih dana je njegova cena spuštena za 40 odsto, u odnosu na septembar.

Srbija 01.11.2014 | 07:11
ŠOKANTNO: U prodaji otrovni limun

Problem je nastao zbog nedovoljno vidljive deklaracije koja stoji na njima, a koja glasi: "Ne koristiti koru! Limun je tretiran imazalilom." Deklaracija je, kao i većina, napisana jedva čitljivim slovima, kako kupci ne bi mogli da vide.

Imazalil je fungicid koji se prožima kroz ceo plod, ne zahvata samo koru, a na organe deluje kancerogeno. Kod novorođenčadi i kod dece izazava probleme u nervnom sistemu. Dokazano je da je prosečna količina 5,2 mg / kg, pa je dovoljan samo jedan limun da pređe taj limit.

Izvor: Srbija Danas

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Никола

01.11.2014 09:17

Па кажите конкретно Које продавнице и ознаке на Лимуну да се народ не трује А постоји ли тржишна инспекција Да ово јавно објави у свим медијима Па зашто све против обичног живља

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

01.11.2014 09:41

Kod toliko našeg zravog voća i onog koje sadrži više vitamina c uvozi se jeftino smeće koje oni neće da jedu.

ODGOVORITE
Name

alex01

01.11.2014 10:04

Problem je kod uvoznika, koji radi bolje zarade uvoze sve i svasta (sto je jevtinija nabavna cijena to je sigurnija zarada) te nam tako uvoze i ono sto drugi odbacuju. U svakom slucaju zatajili su i nadlezni organi, ako ih uopste imamo!

ODGOVORITE