Umjesto pravog - zid od balona

Povodom 25 godina od pada Berlinskog zida, njemački umjetnici poredaće 8.000 balona duž centralnog dijela nekadašnjeg zida.

Svijet 29.10.2014 | 22:59
Umjesto pravog - zid od balona

Na datum kada su stanovnici istočne Njemačke prvi put mogli slobodno da pređu u zapadni dio grada, 9. novembra, baloni će biti pušteni u vazduh. 

"Sada skoro da nema nikakvih ostataka Berlinskog zida i zato želimo da damo fizičko podsjećanje", rekao je Kristofer Bauder, jedan od tvoraca projekata "Granica od svjetla". 

On je dodao da su željeli i da stvore nešto što je suprotno veličini, težini i neprobojnosti nekadašnjeg Berlinskog zida i da su zato došli na ideju da to budu baloni jer nemaju ništa sem lakoće i svjetla. 

Uz zid od balona, koji će biti postavljen 7. novembra, biće predstavljene i priče o podizanju i postojanju zida. 

Zid je postavljen 1961. godine kako bi spriječio da građani iz istočne prelaze u zapadnu Njemačku. Nekoliko hiljada ljudi uhapšeno je, a 136 je poginulo tokom neuspjelih pokušaja prelaska zida. 

Na 9. novembar, donatori i osobe koje su lično povezane sa zidom, vezaće poruke za svaki od balona i istovremeno će ih pustiti u vazduh čime se očekuje spektakularan prizor iznad Berlina.

Komentari / 0

Ostavite komentar