Njemački avioni presreli formaciju ruskih lovaca

Eskadra od dva miga-31, dva suhoja Su-34, jedan Su-27 i dva Su-24 primećena je u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora, što je izazvalo alarmnu proceduru "hitne reakcije", pa je Nemačka "pod uzbunom" poslala dva svoja lovca "jurofajter" u susret ruskim borbenim avionima.

Svijet 29.10.2014 | 17:54
Njemački avioni presreli formaciju ruskih lovaca

Prema navodima armije Litvanije, zasad još nije poznato da li su ruski piloti bili na trenažnom letu ili su dolazili na svoj aerodrom u Kalinjingradskoj oblasti, ali je jučerašnja formacija od sedam borbenih aviona bila jedna od najvećih koje su avioni NATO dosad uočili.

Bliski susreti aviona NATO i Rusije na severu učestali su od početka ukrajinske krize, ali se dosad, po pravilu, radilo o ruskim bombarderima Tu-22 i Tu-95 na dugim patrolnim letovima ili trenažnom simuliranju napada na neku zemlju severne Evrope, najčešće Švedsku.

U svakom slučaju, pojave ruskih vazduhoplovnih "izleta" učestali su, kako podseća sajt Theaviation.com, uporedo sa jačanjem flota NATO alijanse koja je baze u Estoniji i Litvaniji ojačala borbenim vazduhoplovima Nemačke, Holandije, Portugala i Kanade.

U više navrata ruski borbeni avioni su i dosad izvodili obuku vrlo daleko prema Arktiku; MiG-31 je prelazio 82 paralelu, dok je Su-34, tokom leta od 24 sata i dva punjenja rezervoara u vazduhu, stigao i iznad samog Severnog pola.


Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ostruga

29.10.2014 17:00

Kresnut će se uskoro. Svijet je u velikoj krizi.

ODGOVORITE
Name

simo

29.10.2014 17:26

Bice ako bog da praska treba malo Svabe prodrmati a i Amere.

ODGOVORITE
Name

smirnof

29.10.2014 19:07

Bugari su usli u Sofiju

ODGOVORITE