Video: Krenula NBA - Lom noge, laktovi, svađe...!

Prethodne noći počela je NBA sezona 2014/15. Odmah je bilo i dobrih i loših stvari...

Košarka 29.10.2014 | 10:00
Video: Krenula NBA - Lom noge, laktovi, svađe...!

Šampioni NBA lige, nakon što im je na svečanoj ceremoniji dodeljen set prstenja za titulu osvojenu u finalu sa Majami Hitom, morali su da zapnu iz sve snage da pobede večitog rivala, Dalas Meverikse.

Trojkom Tonija Parkera, minut i sedam sekundi pre kraja teksaškog derbija, San Antonio Sparsi otvorili su sezonu 2014/15 pobedom - 101:100!

Pre Parkerove trojke, na drugoj strani je neuništivi Dirk Novicki vezao nekoliko dvojki, što sa jedne, što sa obe noge, ali na pogodak pleja Sparsa nije bilo odgovora iako je do kraja bilo ostalo više od 60 sekundi igre.

Parker je bio prvi strelac San Antonija sa 23 poena, trojke je šutirao 4/4, međutim najbolji napadač svakako je bio Manuel Đinobili koji je do 20 poena stigao sa 53 odsto uspešnosti u šutu iz igre. Tim Dankan bio je na svom uobičajenom nivou iz prethodnih sezona, 14 poena, 13 skokova.

Nijedan igrač u NBA istoriji nije više puta otvorio sezonu dabl-dabl učinkom, a Dankanu je ovo bio 14. put.

"Ovo je bila sjajna košarkaška utakmica, iz ugla navijača nije sezona nije mogla bolje da počne od ovoga. Nema šanse", rekao je trener Dalasa Rik Karlajl.

"Nažalost, tanka je linija između poraza i pobede kada igraju ova dva tima, tako da ćemo pamtiti samo to da smo poraženi. Da smo pogodili samo još jedan šut, sada bismo pevali drugu pesmu. Takav je svet u kom živimo, ta Zapadna konferencija", dodao je.

Monta Elis predvodio je Dalas sa 26 poena, Novicki je dodao 18, Devin Haris 17.

Tragičar meča svakako je Čandler Parsons, letošnje pojačanje Dalasa, koji je promašio trojku za pobedu 0,4 sekunde pre kraja.

Dok je u Teksasu sve ličino na pravi festival košarke, u Kaliforniji nije bilo baš tako... Los Anđeles Lejkersi i Hjuston Roketsi nisu odigrali neizvesnu utakmicu, gosti su bili za klasu bolji, prve zvezde dva tima, Kobi Brajant i Dvajt Hauard uspele su da se pokače i razmene ružne reči, a ono što je najviše pokvarilo raspoloženje svim NBA fanovima jeste užasna povreda debitanta, rukija Lejkersa, Džulijusa Rendla.

Kraj utakmice koja je završena rezultatom 90:108, Rendl je dočekao na putu ka bolnici, gde je operisan zbog preloma noge koji je doživeo naočigled 19.000 ljudi u "Stejpls centru" i miliona koji su meč pratili preko TV.

Ovaj snažni 19-godišnji krilni centar, koji je stigao sa Kentaki univerziteta, sudario se svom snagom sa dvojicom košarkaša Hjustona pod košem i sa bolnim krikom pao na parket. Svima je bilo jasno da se radi o teškoj povredi, a najprisebniji je bio Brajant, koji mu je odmah stisnuo ruku.

Trener Lejkersa Bajron Skot rekao je...

"U finišu utakmice očigledno nismo mislili na košarku, već na Džulijusa. Nadamo se da će s njim sve biti u redu".

"Moramo da mu pomognemo da što pre i što lakše prođe kroz ovo, da se vrati jači i postane bolji košarkaš. To je cilj, to je svetlo na kraju tunela koje želimo da pronađemo u ovom trenutku. Vreme će mu pomoći da se vrati jači i bolji", rekao je Brajant.

Prva zvezda Lejkersa vratila se na teren posle sezone 2013/14, koju je uglavnom presedeo u gledalištu zbog dve ozbiljne povrede, a sve je rezultiralo najgorom sezonom Lejkersa u poslednjih 50 godina, ovekovečenu s 55 poraza.

Ovaj meč obeležio je i sukob Brajanta i centra Hjustona, Hauarda. "Supermen" je 2013. napustio Lejkerse posle samo jedne sezone i kao slobodan agent "uzeo 30 miliona u Hjustonu".

Dok je trener Lejkersa Bruks ocenio da "dva superstara očigledno ne vole jedan drugoga", Brajant se samo nasmejao.

"Nema šanse da ga ne volim... On je slatki meda. Stvarno mislim to. On je dobro dete", rekao je Brajant.

Hauard je izbegao bilo kakav komentar vezan za starijeg rivala, eks-kolegu.

"Nema razloga ulaziti dublje u to. Dobili smo utakmicu. Završeno je. Sve je to košarka. Čak se ni ne potresam oko toga..."

U Nju Orleansu okršaj dva diva i pobeda Pelikansa nad Medžikom od 101:84.

Pobedio je domaći tim, čiji je centar imao bolju podršku u vidu Omera Ašika. Naime, Entoni Dejvis i Turčin zajedno dali su 40 poena Orlandu, uz 34 skoka i 14 blokada. Od toga, Dejvis je zabeležio 26 poena, 17 skokova i podelio devet blokada, za rekord karijere.

Nedostajala mu je jedna za tripl-dabl.

Na drugoj strani, snažan otpor pružio je crnogorski centar Nikola Vučević, sa 15 poena, 23 skoka i četiri blokade, ali Orlando nijednom nije bio blizu u drugom poluvremenu.

REZULTATI:

Nju Orleans - Orlando 101:84
/Dejvis 26, 17 sk, 9 bl, 3 ukr, 2 as - Heris 25, 8 sk, Vučević 15, 23 sk, 4 bl/

San Antonio - Dalas 101:100
/Parker 23, 3 sk, 3 as, Dankan 14, 13 sk - Elis 26, 6 as, 4 sk, Novicki 18, 6 sk/

L. A. Lejkers - Hjuston 90:108
/Brajant 19, 6/17 iz igre, 3 sk, 2 as, Buzer 17, 7 sk - Harden 32, 6 as, Džons 16, 13 sk, Hauar 13, 11 sk/

 

Komentari / 0

Ostavite komentar