Otrovi iz Drinе - ekološka bomba!

Najnovije analize pokazale su da voda iz reke Drine, koja je nekada bila po kvalitetu bliska vodi za piće, po količini gvožđa i arsena sada pripada trećoj, a po količini rastvorenog olova četvrtoj klasi.

Srbija 26.10.2014 | 13:05
Otrovi iz Drinе - ekološka bomba!

Situcija sa zagađenom Drinom vrlo lako može da se proširi na okolne reke. Bezmalo se može reći da njeno zagađenje može stići i u Beograd. U trenutku kada se otrovi budu ulili u reku Savu, srpskoj prestonici će pretiti ekološka katastrofa.

Analize pokazuju i da na samo 50 centimetara ispod površine donedavno najčistije reke na Balkanu ima gvožđa, arsena i olova, javili su mediji.Otrovi sa flotacije nekadašnjeg rudnika „Stolice“, kod Krupnja, koji su stigli, Kostajničkom i rekom Korenitom u Jadar, a zatim i u Drinu su do te mere opasni da ubijaju i dragocene dabrove koji su tu stigli iz Zasavice, rekao nam je Janko Aleksić, član Gradskog veća u Loznici, inače diplomirani ekolog.

Po njegovim rečima, svim do sada prisutnim i usanovljenim teškim metalima, visokih vrednosti, opasnih po život, „pridružio“ se i hrom. Aleksić to precizira i tvrdnjom da je „prošle godine, u ovo vreme, iz kruga „Zajače“ na Stolice, izmešteno oko 100 tona elektronskog otpada. Praktično, u Kostajničkoj reci, reci Koreniti, Jadru i Drini, sada se nalazi i hrom.

-To je naše novo saznanje, što ovu ionako dramatičnu situaciju čini još gorom - kaže Aleksić, ističući da je lokalna vlast u Loznici, „na nogama“, zbog ovog problema, još od majskih poplava, ukazujući nadležnima o čemu je reč.

- Jasno je da je vlasnik flotacije, šabački koncern „Farmakom“ bio dužan da reši u celosti ovaj problem, ali ništa nije učinjeno. To je sada problem koji mora da rešava država uz pomoć naše lokalne samouprave.

Iz rukovodstva grada Loznice nam je rečeno da je vlast u Beogradu do detalja upoznata sa tom problematikom, koja je, kako ističu, jedan od „miraza“ ostalih od predhodne vlasti i preduzeća koje je bilo njeno i čedo jedne stranke, kako je, pre nekoliko dana, na sednici Parlamneta Srbije, rekao premijer Aleksandar Vučić.

- Vlada će, bez sumnje, pomoći da rešimo ovaj problem, što nije jednostavno, utoliko pre što firma koja je bila dužna da odmah reaguje nije postupila ni po jednom rešenju nadležnih inspekcija - kaže Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.

- Država, sada, sa nama, vida rane na koje sam, sa saradnicima, ukazivao godinama, i što nije bilo ni lako, ni jednostavno, ni bez kojekakvih negativnih posledica po sve nas koji smo se osmelili da onima koji ugrožavaju životnu sredinu kažemo „dosta“, jer su bili bahati i moćni. Sada je „druga pesma“, pa se nadamo rešenju problema.

Rade Grujić, predsednik opštine Krupanj, kaže da je ovo najveći problem opštine Krupanj, „veći od svih drugih posledica poplava, koje su, inače, ogromne“. Obećenja iz „Farmakoma“, koja su bila javna, jasna i glasna, nisu ispunjena.

Najnoviji slučaj stradanja dabra zabeležen je, kako kaže, u toku Jadra, u rejonu između sela Bradića i Lipnice, „što je krajnje simptomatično“.

- Ako stradaju dabrovi, čija je težina 40-50 kilograma, onda je jasno šta je sa školjkama i ribama i drugim svetom u Jadru, koga, jednostavno, više nema u životu - kaže Aleksić.

- Teški metali, koji se neprestano gomilaju, a zbog čega niko ne odgovara, niti šta preduzima po nalozima inspekcija, pre svega mislim na koncern „Farmakom“, nanose veliku šteti zemljištu i šire rizike do neslućenih razmera. Ovo nije dramatično upozorenje, samo po sebi, već realan vapaj, jer je objektivno pretpostaviti da će biti  ugrožena i hrana za ljudsku ishranu od voća i povrća do mesa.

Nalazi o koncentraciji opasnih metala, koja je procentualno, kod nekih veća čak i za 2.500 odsto viša od dozvoljenog. Otrovne vode iz Stolica stigle du do Drine, u Badovincima, prešle su u njen tok kroz RS i BiH i prete da stignu do Save. U RS, u Drini, registrovane su velike koncentracije teških metala kao što su olovo, arsen i gvožđe.

Velika je opasnost, kažu stručnjaci, za živi svet, ali posebno za zemljište na kom se talože. Ribolovcu tvrde da je riba u Drini „ugroženija nego ikad“.


Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Tamo Daleko Breee

26.10.2014 12:25

Ovo su realni problemi koji se ne resavaju... i ne zavise od EU, RUS itd vec od (ne)sposobnosti vlasti sa obe strane Drine. Njih zanimaju izbori, smanjivanje plata i penzija, svakojake parade. A pre par godina si mogo bre da pijes vodu iz nje. E moja Drino sto si docekala....

ODGOVORITE