"Krvava" bitka za Savjet ministara

Vrhovni interes je onaj lični – ulazak u državnu vlast osigurava blokiranje otvaranja finansijskih i drugih afera i malverzacija i procesuiranje njihovih aktera.

Bosna i Hercegovina 24.10.2014 | 21:50
"Krvava" bitka za Savjet ministara

Političke stranke koje su na upravo održanim izborima osvojile najviše glasova jedno pričaju biračima, svojim i tuđim, a drugo rade.

Ukratko – uglas saopštavaju kako čekaju službene rezultate izbora da bi počeli pregovore o formiranju koalicija, a uveliko su u međusobnim kontaktima, svakako tajnim. Najžešća bitka vodi se za Savjet ministara i u njenoj sjeni su uspostave parlamentarnih većina u entitetima i, shodno njima, formiranje novih vlada Federacije i Republike Srpske.

Matematičke i druge većine

U Republici Srpskoj situacija je iz dana u dan sve usijanija i ona se u svakom slučaju odražava i na događanja u Federaciji gdje je je nešto mirnije, barem za sada. Po svim procjenama, od toga kako će se skrojiti koalicija stranaka iz RS, zavisi i parlamentarna većina na državnom nivou što će svakako uticati i na izgled nove federalne zakonodavne i izvršne vlasti.

U SDS-u Mladena Bosića, koji predvodi Savez za promjene, jasno su stavili do znanja da mogu sa svima osim sa Dodikovim SNSD-om. Ovaj, opet, poručuje da će ubrzo formirati parlamentarnu većinu i Vladu RS s DNS-om i SP-om.

Igor Radojičić, koji je glavni Dodikov kandidat na novog premijera RS, rekao je da će novi Savjet ministara sastaviti SNSD, SDA i HDZ. Iz SDA su odgovorili da ta stranka kao sveukupni pobjednik izbora drži ključeve reformskih procesa i da će razgovarati sa svima koji su zainteresovani za reforme, jačanje ekonomije i borbu protiv korupcije i kriminala. Iz HDZ-a su na Radojičićev poziv odgovorili da će rukovodstvo zauzeti stav o provođenju izbornih rezultata.

Prema Dodikovoj računici, SNSD, HDZ i SDA imaju matematičku većinu u Parlamentu BiH, što upućuje na zaključak da bi se po tom principu formirao i novi Savjet ministara.

Međutim, Savez za promjene (SDS, PDP i NDP) nema namjeru Savjet ministara predati Dodiku, nego njega i njegov SNSD izbaciti iz svih kombinacija u formiranju državne i vlasti Republike Srpske.

Ivanić koji je pobijedio u trci za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, otvoreno je rekao da je realno da Savez za promjene, sa još jednom ili dvije stranke koje će imati poslanike u Narodnoj skupštini RS, formiraju parlamentarnu većinu naglašavajući: “Da vidim šta bi Dodik mogao uraditi ako dobije 45 potpisa, osim dati mandat Savezu za promjene.”

- SNSD je izgubio izbore. Sa 240.000 pao je na 200.000 građana koji su mu dali podršku. Nemaju više slobodnu većinu i zato će biti jako ucijenjeni od svojih koalicionih partnera – objasnio je Ivanić.

Dodikov opstanak zavisi od stranaka iz FBiH

Iako Dodik stalno ponavlja da ga ni Federacija ni BiH uopšte ne zanimaju, da je to za njega inostranstvo, sada mu opstanak na vlasti zavisi upravo od stranaka iz Federacije. Usput, stranke okupljene u Savezu za promjene, uoči izbora, proglasio je probosanskim.

Drugim riječima, on spas vidi u Bakiru Izetbegoviću, zamjeniku predsjednika SDA-a, a još više u Draganu Čoviću, šefu HDZ-a, s kojim je u odličnim vezama i rade po sistemu “spojenih posuda”. Zbog toga se s posebnom pažnjom iščekuju Čovićevi konkretni potezi, odnosno, hoće li on, baš zbog svojih odnosa s Dodikom, usloviti formiranje novog Savjeta ministara ulaskom SNSD-a u državnu Vladu. Čović je toga svjestan baš kao i obaveza koje ima prema Dodiku.

Baš zbog takve situacije, prema našim izvorima, vrh SNSD-a je razglasio priču da bi ulazak SDS-a u državnu vlast otvorio put Miloradu Dodiku da se potpuno posveti proglašenju nezavisnosti Republike Srpske. Kad se sabere i oduzme šta takva poruka SDA-u i HDZ-u znači, jasno je da on igra na kartu širenja straha, kartu na koju je dosad dobijao. Igru su u Sarajevu prozreli i tumače je kao “ćorak”.

Nedvosmisleni je utisak da se nikada nije vodila žešća bitka za Savjet ministara. Objašnjenje nije samo u činjenici da ulazak u Savjet ministara osigurava kontrolu nad državnom kasom, nego da se radi o mnogo većim interesima. Riječ je o uticaju u Upravi za indirektno oporezivanje, Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), brojnim državnim upravama, direkcijama i agencijama i, na kraju, o uticaju na ukupna događanja u BiH i put kojim će BiH dalje ići. Ipak, vrhovni interes je onaj lični – ulazak u državnu vlast osigurava blokiranje otvaranja finansijskih i drugih afera i malverzacija i procesuiranje njihovih aktera.

Izvor: Dnevni list

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Marko

24.10.2014 11:17

Sve je tačno što je napisano. U Sarajevu je moć. Ko bude na vlasti na nivou države taj će se igrati sa vlastima u Republici Srpskoj. Šta je SNSD-e bez Uprave za indirektno oprezivanje, Tužilaštva, Sipe... odgovor je : GLINENI GOLUB !

ODGOVORITE
Name

SIPA

24.10.2014 12:33

Ko se dokopa Sipe i Tužilaštva je pobijedio na izborima. Jedni da hapse bandu a drugi da ne budu uhapšeni. Nadam se u prvu verziju.

ODGOVORITE
Name

Stari Svat

24.10.2014 13:20

Политика је као шах. Додик није матиран на овим изборима, али је остао без краљице, па још мора жртвовати своје коње у замјену за Бакирове официре. Доведен је у позицију да му треба учешће у бх власти, али је то немогуће ако неће полизати што је пљувао и увести Домовину у Владу Српске. Ако то не уради, стрепиће сваки дан од Чаушевићевог свједочења, од Тужилаштва БиХ. Ако му се посрећи, најмање што га следује јесте надимак МИЛЕ ПРВИ ПРОБОСАНСКИ, иако је "тврђи Србин" од Твртка.

ODGOVORITE
Name

sfinga

24.10.2014 13:54

Curi na sve strane. Mama se zafrkava s njim. Lajao je na sve njene predstavnike. Budala. Sad ga melju na vrlo sitno. Dušu mu vade na slamku. Zaslužio je baš tako.

ODGOVORITE