Srbi se sve lošije hrane

Građani Srbije sve su gojazniji i sve je više onih koji ne mogu da zamisle dan bez cigarete i alkohola, pokazalo je istraživanje o zdravlju stanovništva Srbije. U prethodnoj godini zbog zdravstvenih tegoba gotovo svaki sedmi stanovnik odsustvovao je sa posla. Sve je više ljudi pod stresom.

Srbija 24.10.2014 | 09:00
Srbi se sve lošije hrane

Treće istraživanje o zdravlju stanovništva, koje je sprovelo Ministarstvo zdravlja, pokazuje da su Srbi gojazni, da svaki drugi stanovnik Srbije ne jede voće, a svaki peti ne razmišlja o zdravlju kada kupuje namirnice.

Peciva, pljeskavice, grickalice, čini se – postali su glavni deo srpskog jelovnika.

"Za oko pet odsto nam se povećao broj gojaznih, to je kod starijih od 15 godina. Kod dece smo zabeležili porast", kaže doktor Jasmina Grozdanov, glavni istraživač.

Navike u ishrani su se pogoršale u odnosu na prethodni period.

"Unosimo manje voća i povrća, i dalje pretežno u ishrani koristimo beli hleb i ono što je važno – slabo se krećemo...", rekla je doktor Jelena Gudelj Rakić sa Instututa "Batut".

Skoro svaka druga odrasla osoba u Srbiji ima visok pritisak, a sve je više i onih koji su pod stresom – 2006. godine bilo ih je 43, a danas je to 56,6 odsto stanovništva.

Mnogi građani koje smo anketirali na ulici rekli su da je u današnje vreme teško odupreti se stresu.

"Svi smo mi pod nekim stresom, svako ko je zaposlen i ko nešto radi, i zbog ove kompletne situacije", kaže jedna sugrađanka.

Istraživanje pokazuje da je sve više građana koji zbog povišenog krvnog pritiska, depresije, dijabetesa – traže pomoć lekara.

"Na teritoriji opštine Vršac ima oko četiri i po hiljade dijabetičara, što je mnogo na broj stanovnika. Od toga je 1.400 na insulinu, što je mnogo jer ima komplikacije, to su vaskularne bolesti...", rekla je direktor Doma zdravlja u Vršcu Rodika Petku.

Po broju pušača i dalje smo iznad evropskog proseka. Građanima Srbije ni samolečenje nije strano, pa je zabeleženo da 27 odsto građana pije lekove i vitamine na svoju ruku.

 

Izvor: RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

vuper

25.10.2014 09:17

ALI I MANJE JEDU

ODGOVORITE