Skup u Beogradu je bio evropski

Štefan File poručio da je neformalni sastanak ministara spoljnih poslova i finansija Zapadnog Balkana nije bio samo regionalan već i evropski događaj.

Srbija 23.10.2014 | 18:53
Skup u Beogradu je bio evropski

"Ivice, možete da budete ponosni na ono što ste pripremili danas", rekao je File na konferenciji za novinare nakon skupa.

On je u obraćanju novinarima istakao tri ključne tačke današnjeg skupa, a jedna od njih je da u Srbiju i druge zemlje regiona treba doniti benefite proširenja i pre ulaska u EU.

Zemlje Zapadnog Balkana obavezale su se da će podneti nacionalne reformske programe što će, dodao je, poslati signal investitorima, rekao je File.

Kako je dodao, na skupu je bilo reči i o unapređenju transporta i energetike, a EU će podržati zemlje Zapadnog Balkana po pitanju politike, ali i dodele sredstava.

"EU je spremna da podrži bolju povezanost sa bespovratnim sredstvima iz IPA fondova u iznosu od milijardu evra, i 10 milijardi evra do 2020 godine. To znači da konačno prelazimo sa reči na dela", rekao je File.

Podsetivši da je ovo njegov poslednji zvaničan angažman u regionu, File se zahvalio svim partnerima u Srbiji i celom regionu zapadnog Balkana "na poslu koji smo zajedno obavili".

"Sa Jirkijem Katainenom (komesarom za ekonomska i monetarna pitanja) i novim komesarom (za proširenje) Johanesom Hanom i ostavljam vas u dobrim i odgovornim rukama", zaključio je File.


Komentari / 0

Ostavite komentar