I u Srpskoj karantin za oboljele od ebole

Vlada Republike Srpske dobila je preporuku Instituta za javno zdravstvo o izgledu karantina za oboljele od ebole i njegovo mjesto će biti određeno u narednih nekoliko dana, izjavila je specijaliste epidemiolog u Institutu Nina Rodić Vukmir.

Republika Srpska 23.10.2014 | 14:31
I u Srpskoj karantin za oboljele od ebole

Ona je rekla da je u Republici Srpskoj troje lica završilo sa zdravstvenim nadzorom, dok je jedno pod nadzor stavljeno prije dva dana. Prema njenim riječima, pod zdravstveni nadzor stavljaju se zdrave osobe koje dolaze iz zemalja pogođenim ebolom, u karantin zdrave osobe koje su imale kontakt sa sumljivim ili potvrđenim oboljelima od ebole, dok se izolacija provodi isključivo za oboljele osobe.

"Zdravstveni nadzor traje do maksimalnog perioda inkubacije od 21 dana, nakon čega ga osoba koja nije izrazila nikakve simptome završava, što se i registruje putem odgovarajućeg obrasca", navela je ona.

Ona je najavila da će Institut za javno zdravstvo od 27. do 30. oktobra provoditi edukaciju zdravstvenih radnika i predstavnika civilne zaštite, centara javnih bezbjednosti i opštinskih inspekcija o preventivnim i protivepidemijskim mjerama za kontrolu virusa ebole za teritoriju Republike Srpske.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

lk

23.10.2014 12:34

Političare u karantin i nema izlaska do kraja života !

ODGOVORITE