NATO avioni presreli rusku letjelicu

Borbeni avioni NATO-a danas su presreli ruski špijunski avion nad Baltičkim morem, koji je prethodno narušio vazdušni prostor Estonije, saopštila je Alijansa.

Svijet 22.10.2014 | 21:54
NATO avioni presreli rusku letjelicu

U saopštenju NATO se navodi da su "avion za prikupljanje obaveštajnih podataka Iljušin IL-20", koji je poleteo iz Kalinjingrada, ruske eksklave na Baltiku, prvo presreli danski borbeni avioni tipa F-16 kad se letelica približila njihovom vazdušnom prostoru, prenela je agencija AFP.

Ruski IL-20 je zatim odleteo severno prema Švedskoj, koja nije članica NATO, ali je takođe poslala svoje lovce da presretnu ruski avion.

Gotovo četiri sata kasnije je IL-20 otkriven u vazdušnom prostoru Estonije, članice Alijanse, "u trajanju od manje od jedne minute, što predstavlja kršenje vazdušnog prostora NATO u dužini od oko 600 metara", navodi se u saopštenju.

"Iljušina" su zatim uočili portugalski lovci tipa F-16, koji su ga ispratili iz vazdušnog prostora NATO-a, saopštila je Alijansa.

Napetosti između Rusije i Zapada su zbog ukrajinske krize trenutno na navišem nivou još od vremena "Hladnog rata". NATO je intenzivirao patroliranje vazdušnim prostorom iznad Baltika zbog, kako navodi, čestog presretanja ruskih vojnih aviona u blizini poljskog i baltičkog vazdušnog prostora.

Estonija je pozvala ruskog ambasadora i od njega zatražila objašnjenje za povredu njenog vazdušnog prostora koju je izazvao ruski vojni avion.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Estonije Mari-Liis Valter rekla je da njena zemlja tu povredu vazdušnog prostora smatra veoma ozbiljnom.

Ona je rekla da Estonija "zahteva objašnjenje" zašto je ruski izvidjački avion Iljušin-20 ušao u njen vazdušni prostor.

Rusi negiraju optužbe
Ruski vojni avion nije danas povredio vazdušni prostor članice NATO Estonije, već je leteo iznad neutralnih voda u Baltičkom moru, saopštila je pres služba ruskog Ministarstva odbrane.

Reagujući na ranije saopštenje Severnoatlantske alijanse prema kojem su borbeni avioni NATO-a presreli ruski špijunski avion nad Baltičkim morem, pošto je on prethodno narušio vazdušni prostor Estonije, rusko Ministarstvo odbrane navodi u saopštenju da je ruski avion izveo rutinski probni let sa uzletišta Hrabrovo u Kalinjingradskoj oblasti i da je leteo iznad neutralnih voda u Baltičkom moru, prenela je agencija Tas.

Let je obavljen uz strogo poštovanje međunarodnih propisa o korišćenju vazdušnih prostora zemalja, istaklo je rusko Ministarstvo.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

trik

23.10.2014 20:41

Da im covek i poveruje.

ODGOVORITE