Merkel pomogla da nađemo izlaz

Albanski premijer Edi Rama izjavio je za nemački "Frankfurter algemajne cajtung" (FAZ) da je situacija nastale posle utakmice Srbija-Albanija razrešena zahvaljujući nemčkoj kancelarki Angeli Merkel i da posle toga on i srpski premijer Aleksandar Vučić nisu imali teškoće da se dogovore o novom datumu njegove posete Beogradu.

Svijet 22.10.2014 | 18:31
Merkel pomogla da nađemo izlaz

Rama je primetio da se Evropska unija dan posle događaja na beogradskom stadionu ograničila na jedno, kako je rekao, "nesrećno objašnjenje", a da su za to vreme Berlin i Merkelova pomagali da se "nađe izlaz iz debakla".

"Bez te pomoći ne bismo uspeli. Kratko posle toga, Vučić i ja nismo imali više teškoće da se sporazumemo o novom datumu (posete)", rekao je Rama za FAZ.Odgovarajući na pitanje o tome koliko su stabilni odnosi na zapadnom Balkanu, ako je već jedan ispad na utakmici dovoljan da se izazove kriza, Rama je rekao da se onaj "ko poznaje užasni teret naše istorije" ne čudi tome da jedna jednostavna fudbalska igra može da probudi tako jake emocije i strasti.

"Mir, koji se dugo vremena smatrao nezamislivim, a koji smo ipak postigli, nije došao zato što smo mi iznenada svi postali anđeli, već zato što mi, svi narodi Balkana bez izuzetka, želimo Evropu budućnosti, a ne Balkan prošlosti", rekao je Rama.

On je ocenio da je Balkan danas, možda, najervopskiji region Evrope i da je na Balkanu ujedinjena Evropa simbol nade, a ne straha.

Upitan da li se posle utakmice i napada na Albance i njihovu imovinu u Srbiji i Crnoj Gori mora računati sa eskalacijom sukoba, Rama je odgovorio da ono što se dešavalo na stadionu, kada je "više od 30.000 gledalaca vikalo 'ubij Albance'" i ono što se posle toga mnogim albanskim građanima u Srbiji dogodilo pokazuje koliko je teško osigurati postignuti mir.

"Ja sam Merkelovoj najdublje zahvalan, jer je prva shvatila koliko je mir na Balkanu važan za Evropu. Da ona nije na balkanskoj konferenciji, prvi put u istoriji, sve državnike regiona dovela za jedan sto kako bi se govorilo o zajedničkoj evropskoj budućnosti, moja poseta Beogradu ne bi mogla da bude izvedena - ne posle ispada na beogradskom stadionu i ne posle odluke srpskog predsednika i srpske vlade da se ponašaju kao njihovi obožavaoci i da krenu nazad u staru antialbansku retoriku", rekao je Rama.

On je posebno naglasio da su, ipak, "zahvaljujući procesu koji je započeo u Berlinu", on i Vučih mogli da se dogovore da do toga dođe da gledaju napred, bez obzira na to što događaje sa stadiona u Beogradu različito vrednuju.


Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Louigi

22.10.2014 22:01

Provokatori uvek rade jedno a pricaju drugo najgori narod.

ODGOVORITE