Katalonija: Nećemo se povući

Nakon što je uspeo da spreči održavanje zakazanog referenduma o nezavisnosti Katalonije, zvanični Madrid sada reskira da navede katalonske vlasti da ponovo intenziviraju napore za nezavisnošću ukoliko
ne pristane na pregovore o transferu većih ovlašćenja regionalnoj vladi u Barseloni, izjavio je katalonski ministar privrede Andreu Mas-Kolelj.

Svijet 22.10.2014 | 18:15
Katalonija: Nećemo se povući

Vlada u Madridu je prošlog meseca zatražila od Ustavnog suda Španije da proglasi neustavnim referendum o nezavisnosti Katalonije, zakazan za 9. novembar, a sud je zatim odložio glasanje dok ne donese presudu o ovom slučaju, što bi moglo da potraje i više godina, preneo je Rojters.

Posle takve odluke Suda, predsednik katalonske vlade Artur Mas je odustao od planova za održavanje zakonski obavezujućeg referenduma, već će umesto toga biti održana "konsultacija sa građanima", što je, prema rečima Masa, u skladu sa zakonom.

"Pre ili kasnije ćemo morati da pokrenemo dijalog, odnosno pregovore", rekao je u intervjuu Rojtersu ministar Mas-Kolelj, dodajući: "Mi se nećemo povući."

On je istakao kako se nada da će katalonska vlada dočekati kraj svog mandata, koji ističe krajem 2016. godine, ali je dodao i kako će zahtevi za prevremeno održavanje izbora postati sve glasniji ukoliko vlada u Madridu odbije da razgovara o većoj autonomiji za Kataloniju, jednu od najbogatijih španskih pokrajina."Ukoliko nam ne bude pružena prilika za pregovore, pritisci za sazivanje izbora će naravno porasti", naveo je Mas-Kolelj.

Ankete pokazuju da oko polovine Katalonaca podržava veću nezavisnost svog regiona od Španije, a velika većina želi da ima pravo glasa kad je reč o njihovoj budućnosti.

Neki se takođe zalažu za to da predsednik vlade Mas zakaže prevremene izbore, koji bi poslužili kao neki vid referenduma o odvajanju od Španije, a analitičari prognoziraju da bi od prevremenih izbora veću korist imala radikalnija stranka ERC, koalicioni partner Masove partije CiU.

Španski premijer Marijano Rahoj je prošle nedelje izjavio da se sa Katalonijom otvara "novo poglavlje dijaloga".

Mas je Rahoju u julu izložio set ekonomskih mera, uključujući povećanje izdvajanja centralne vlade za Kataloniju, dok je vlada u Madridu istovremeno otvorila put reformama o načinima finansiranja španskih pokrajina, što katalonske vlasti već dugo traže.


Komentari / 0

Ostavite komentar