Danas o eboli

Odbor Svjetske zdravstvene organizacije  zavanredne situacije danas će održati sastanak na kome treba da preispita razmjere epidemije ebole i utvrdi da li su potrebne dodatne mere, izjavila je portparolka SZO Fadela Čaib.

Svijet 22.10.2014 | 07:50
Danas o eboli

"Ovo je treći put od avgusta da se ovaj odbor sastaje da bi procijenio situaciju. Mnogo toga se dogodilo u međuvremenu, bilo je slučajeva ebole u Španiji i SAD, dok je u Senegalu i Nigeriji proglašen kraj epidemije", rekla je Čaib na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Dvadeset nezavisnih stručnjaka, koji su 8. avgusta proglasili vanrednu zdravstvenu situaciju u svijetu, mogu preporučiti uvođenje restrikcija u putovanjima i trgovini. Odbor SZO je već preporučio skrining putnika koji napuštaju Gvineju, Liberiju i Sijera Leone.

SZO je u ponedjeljak proglasila kraj epidemije ebole u Nigeriji, posle isteka perioda od 42 dana bez novih slučajeva obolijevanja od ovog virusa. Najmnogoljudnija afrička država je pohvaljena zbog brzog odgovora na ebolu nakon što je inficirani liberijski diplomata u julu donio virus u tu zemlju, navodi BBC.

SZO je u prošli petak zvanično proglasila kraj ebole u Senegalu. U najnovijioj epidemiji ebole umro je više od 4.500 ljudi u zapadnoj Africi, uglavnom u Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu.

 

 

Komentari / 0

Ostavite komentar