Eštonova jedini objektivan posrednik

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton bila jedini objektivni posrednik u krizama na zapadnom Balkanu.

Srbija 21.10.2014 | 17:46
Eštonova jedini objektivan posrednik

"To mogu da kažem jer sam tokom 24 godine bavljenja politikom bio svedok svih većih kriza u regionu", rekao je Dačić nakon oproštajnog susreta sa Eštonovom u sjedištu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu.

On je posebno zahvalio Eštonovoj što je pomogla da Srbija ove godine uđe u pregovarački proces pridruživanja EU, kao i za strpljenje koje je pokazala tokom dugih sesija dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, prenose beogradski mediji.

Dačić je najavio da će sastanak ministara spoljnih poslova i finansija zemalja zapadnog Balkana u Beogradu biti održan u četvrtak, 23. oktobra, kao što je i planirano, uprkos strastima koje su se uzburkale nakon incidenata na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija.

"Dijalog je sada normalna stvar, mada nije istorijska", rekao je Dačić, dodajući da je Srbija riješena da ostane na evropskom putu koji je, kako je naglasio, "dug, ali nepovratan".

Dačić je, u ime Vlade Srbije i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, poklonio Eštonovoj kopiju ikone Bogorodice Trojeručice, zaštitnice srpskog naroda.

Eštonova je odala priznanje Dačiću zbog državničke hrabrosti ispoljene tokom dijaloga, kao i zbog istrajavanja na evropskom putu.

Napominjući da je u razgovorima sa Dačićem i /predsjednikom Vlade samoproglašenog Kosova Hašimom/ Tačijem u posljednje dvije godine provela čak 430 časova, Eštonova je rekla da je sporazum koji je postignut u aprilu prošle godine više njihova, a manje njena zasluga.

Ketrin Ešton će sa položaja šefa evropske diplomatije odstupiti u novembru, a tu dužnost će preuzeti bivši ministar spoljnih poslova Italije Federika Mogerini.


Komentari / 0

Ostavite komentar