Vakcine stigle, ali prekasno!

Zbog kašnjenja u isporuci vakcina za cijepljenje ovaca protiv bruceloze ovčari u BiH mogli bi pretrpjeti ogromnu materijalnu štetu, a opaka bolest, koja je nakon nekoliko godina bila suzbijena, ponovo bi se mogla vratiti i raširiti.

Bosna i Hercegovina 21.10.2014 | 08:54
Vakcine stigle, ali prekasno!

Naime, Kancelarija za veterinarstvo BiH konačno je dostavila vakcine, ali je proces cijepljenja, prema ocjenama iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i veterinara, apsolutno beskoristan.

"Vakcine su stigle, ali sa takvim zakašnjenjem da njihova distribucija nema nikakvog smisla. Slobodno možemo reći da je ova godina, kada je sprovođenje zaštitnog cijepljenja protiv bruceloze u pitanju, potpuno izgubljena", kazala je Radmila Čojo, pomoćnik ministra za resor veterinarstva.

Kako je rekla, Kancelarija za veterinarstvo BiH od 2012. godine u potpunosti ignoriše zahtjeve RS u pogledu potreba broja doza vakcine, tako da se iz godine u godinu veliki broj životinja ne cijepi.

"Kao posljedicu toga na području opština Šipovo i Jezero imali smo dva velika stada ovaca pozitivna na brucelozu, koja su eutanazirana, a vlasniku će morati biti kompenzovana šteta", kazala je ona.

Inače, podaci ovog ministarstva pokazuju kako je u ovoj godini zbog bruceloze izvršena eutanazija na 94 ovce, jednoj kozi i jednom govečetu, i to na teritoriji opština Šipovo, Mrkonjić Grad, Gacko i Kostajnica.

Saša Bošković, predsjednik Veterinarske komore RS, takođe smatra kako je proces vakcinacije za ovu godinu završen i prije nego što je počeo.

Kako kaže, vakcinaciju je trebalo obaviti u periodu ranog proljeća, tj. od marta do juna, jer su sada ovce gravidne, pa bi cijepljenje bilo kontraindikativno.

"Ako bi sada počeli raditi vakcinaciju, veterinari bi bili odgovorni za sve i jedan abortus koji se desi u narednom periodu. Ja sam zadužio vakcinu, ali neću da počinjem vakcinaciju dok ne dobijem precizna uputstva od Kancelarije za veterinarstvo BiH", kazao nam je Bošković, ocijenivši da je kašnjenje u isporuci vakcina ogroman propust.

Prema njegovim riječima, nadležnima u Kancelariji za veterinarstvo BiH je upućen prijedlog da vakcina namijenjena za cijepljenje ovaca u ovoj godini bude ostavljena za sljedeću i da bar tada bude urađeno na vrijeme.

Iako smo pokušali da dobijemo mišljenje Federalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o ovom problemu, na naša pitanja još niko nije odgovorio.

Ono do čega smo došli jeste podatak da je u julu registovano 12 oboljelih životinja, i to osam koza i po dvije krave i ovce.

Takođe, odgovore na naša pitanja nismo dobili ni od Ministarstva trgovine i ekonomskih odnosa, a koje je nadležno za rad Kancelarije za veterinarstvo BiH.

U odgovorima koje smo dobili prije više od mjesec dana, a kada smo pitali zašto kasni isporuka vakcina, rečeno nam je da je do toga došlo jer je promijenjen način finansiranja projekta, što je usporilo proceduru.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar