Država da štiti Srbe na Kosovu

Predsjednik Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković-Ivić ocijenila je da su kosovski Srbi uznemireni nakon više incidenata i zatražila od države da ih zaštiti.

Srbija 20.10.2014 | 17:08
Država da štiti Srbe na Kosovu

"Svi se slažu u tome da kod Albanaca raste šovinistička mržnja prema Srbima i, u odnosu na incident koji se desio na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija, nema nikoga ko bi mogao da kaže jednu kritičku reč ili da se izvini", rekla je Ivić u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

Ona je dodala "da je to znak da projekat velike Albanije nikada nije bio jači".

"To je zbog toga što se država Srbija stalno povlači pod pritiskom Zapada zbog ulaska u EU", rekla je Ivićeva i dodala da vlast treba da pokaže i da je Kosovo dio Srbije.

Ona je podržala odlaganje posjete albanskog premijera Edija Rame Beogradu jer, kako je rekla, smatra da posjeta nije plod bilateralnih, dobrih odnosa, koji bi trebalo da se uspostave već je to diktat EU.

Govoreći o briselskom sporazumu, Ivićeva je ocijenila da je on prepreka za različite stvari na terenu - da se obnavljaju crkve i manastiri, otežana je sloboda kretanja zbog obaveznog posjedovanja kosovskih dokumenata, povlačenjem Srbije iz institucija učestali su incidenti poput paljenja zastava Srbije...

Ona je dodala da je u posljednje vreme iz kosovsko-mitrovačke bolnice otišlo 12 ljekara i ocijenila da je to zabrinjavajuće.

"Velika je povika na duple plate koje su isplaćivane na Kosmetu, a ja mislim da svi koji ovde rade treba da dobiju najmanje duplu platu", rekla je ona i dodala da će se zauzeti da se napravi program da svaki Srbin na Kosmetu bude zaposlen.

Ona je pozvala predsjednika Skupštine Srbije Maju Gojković da raspiše lokalne izbore u četiri opštine na sjeveru Kosova gdje je vlast izabrana na kosovskim izborima 2013. godine.


Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Oko sokolovo

20.10.2014 15:14

Da da, i do sad ste ih štitili od Miloševića do danas.

ODGOVORITE