Asanž strahuje da ga prisluškuju

Osnivač "Vikiliks" Džulijan Asanž izrazio je bojazan da ga prisluškuju u Ambasadi Ekvadora u Londonu, u kojoj boravi od 2012. godine, piše britanski dnevnik "Dejli mejl".

Svijet 19.10.2014 | 13:25
Asanž strahuje da ga prisluškuju

Advokati osnivača "Vikiliksa" u saopštenju predatom krajem sedmice Apelacionom sudu u Švedskoj navode da je Asanž "najvjerovatnije prisluškivan".

Nove Asanžove tvrdnje uvrštene su u podnesak sudu u kojem njegovi advokati navode da njegov boravak u zatvorenom prostoru, prema evropskim zakonu, predstavlja "uskraćivanje slobode".

Između ostalih razloga, advokati ističu da on, zbog uslova života, ne može na uobičajen način da obavlja svoje profesionalne obaveze.

Tokom 2013. godine iza utičnice u kancelariji ambasadora Ekvadora pronađen je prislušni uređaj. Međutim, stručnjaci su uređaj opisali kao "jednostavan i da, najvjerovatnije, nije pripadao policiji ili bezbjednosnim službama".

Osnivač "Vikiliksa" se sklonio u Ambasadu Ekvadora u junu 2012. godine nakon što je sud u Londonu donio odluku o njegovom isporučenju u Švedsku, gdje se suočava sa optužbama za seksualni napad.

On je smatrao da su optužbe Švedske uvod u njegovo eventualno isporučenje SAD, koje ga traže zbog objavljivanja vojnih i diplomatskih podataka 2010. godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar