Beograd trenutno nema sagovornika

 Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, povodom dvije godine od početka dijaloga Beograda i Prištine na nivou premijera, da Srbija želi da nastavi dijalog, ali da nema s kim to da učini.

Srbija 19.10.2014 | 19:40
Beograd trenutno nema sagovornika

"Srbija želi nastavak dijaloga i potpunu primenu svih sporazuma. Nismo sporna strana, čekamo konstituisanje vlasti u Prištini, jer druge strane za primenu sporazuma nema", naglasio je Dačić.

On je ocijenio da je veliki doprinos dijaloga to što je na Kosovu došlo do smirivanja tenzija, a osnovna vrijednost je zajednica srpskih opština, čije je osnivanje, zbog Prištine, u zastoju, prenose beogradski mediji.

"Srbija prvi put nije obeležena kao uzrok krize, dobila je najpozitivnije ocene za doprinos u dijalogu, i da nije bilo uspeha, Srbija na evropskom putu ne bi toliko odmakla. Ne bi dobila pozitivnu ocenu za otvaranje pregovora za članstvo u EU", rekao je Dačić.

On je naglasio da činjenica da je prvi sastanak održan pod "velom tajni", te da je u međuvremenu održano 40-tak sastanaka, pokazuje koliki je put pređen u normalizaciji odnosa.

Prvi potpredsjednik Vlade dodao je da je važno to što tokom dijaloga nikada nije bilo riječi o statusnim pitanjima, što Srbija nikada nije dala ni naznaku da priznaje državnost Kosova, i što je taj stav Srbije prihvaćen.

Komentari / 0

Ostavite komentar