CIK: Radimo po zakonu

Član Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Suad Arnautović izjavio je da ova institucija ne "razvlači" verifikovanje izbornih rezultata, već da se drži zakona.

Bosna i Hercegovina 18.10.2014 | 07:56
CIK: Radimo po zakonu

Arnautović pojašnjava da je procedura prebrojavanja listića propisana Izbornim zakonom i pravilnikom CIK-a BiH, kojim je utvrđivanje izbornih rezultata propisano najkasnije 20 dana od dana održavanja izbora. 

"Na te utvrđene i objavljene rezultate svaki politički subjekt, ili 50 birača sa nekog biračkog mjesta, akreditovani posmatrač, opštinska ili gradska izborna komisija ili čak CIK, mogu da zahtijevaju ponovno brojanje. Rok za podnošenje zahtjeva za brojanje na jednom ili više biračkih mjesta je tri dana", rekao je Arnautović za "Nezavisne novine". 

On je napomenuo da je bilo takvih preuranjenih zahtjeva, te da su odbijeni jer moraju biti podneseni kada budu utvrđeni i objavljeni rezultati. 

Arnautović očekuje da će konačne rezultate CIK iznijeti i prije predviđenog roka od 20 dana.

On je istakao da u ovom trenutku CIK ne može sa sigurnošću reći da li je ili nije bilo neregularnosti na opštim izborima u BiH, koji su održani 12. oktobra, te da to treba utvrditi u zakonitom postupku.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

sasa

18.10.2014 16:54

Dobar si profesor Arnautovicu,znas kako i sta treba.I siguran sam da si svjestan kakav je lopovluk sad na sceni u CIK-u,tamo nista nije po zakonu.Sad se sve avelo na kupovinu glasova,upravo na brojanju u CIK-u

ODGOVORITE